Meer Zaanse vaccinaties, Poelenburg blijft achter

In Zaanstad is gemiddeld 50 procent van de 12 t/m 17-jarigen gevaccineerd door de GGD tegen corona, dat is meer dan de 46 procent die eind augustus werd gehaald.

In Poelenburg steeg die vaccinatiegraad ook, van 20 naar 22 procent, waarmee de wijk stijf onderaan staat vergeleken met andere wijken van Zaanstad.

Ook in Pelders- en Hoornseveld is de vaccinatiegraad laag. Dat geldt niet alleen voor de categorie 12 t/m 17 jaar maar voor alle leeftijden. Ook in de Rosmolenwijk, Kogerveld en Zaandam-Zuid wordt relatief weinig gevaccineerd.

Relatief veel gevaccineerden vinden we in Westerkoog, Assendelft en Rooswijk. Oostzaan en Wormerland hebben relatief gezien meer gevaccineerden dan Zaanstad.

De GGD Zaanstreek Waterland geeft alleen cijfers over de eerste vaccinatie die door henzelf is gegeven in de leeftijdscategorieën tot 60 en vanaf 65 jaar (de groep daartussen is meestal door huisartsen gevaccineerd). Vergelijking met landelijke cijfers (ruim 85 procent van alle 18-plussers en 83 procent van alle 12-plussers is minstens één keer gevaccineerd) is onmogelijk omdat ook andere instanties vaccineren.

Per leeftijd

Hieronder de groep 12 t/m 17. In Poelenburg is 22 procent voor de eerste keer ingeënt. Westerkoog, Assendelft Zuid, Rooswijk en Westzaan voeren de lijst aan. In Wormerland en Oostzaan ligt de vaccinatiegraad ruim boven dat van Zaanstad.

12 t/m 17 jaar

De groep 18 t/m 34. Vooral Poelenburg en Pelders/Hoornseveld hebben een lage vaccinatiegraad (31 en 35 prcoent – was 29 en 34 bij vorige meting). Westerkoog is koploper. In Wormerland en Oostzaan het vaccinatieniveau bij deze groep.

18 t/m 34 jaar

De groep 35 t/m 49 jaar. Poelenburg heeft 53 procent gevaccineerden. Westerkoog en Assendelft zijn koplopers. In In Wormerland en Oostzaan ligt het boven het niveau van Zaanstad.

35 t/m 49 jaar

De groep 50 t/m 59. Peldersveld/Hoornseveld en Poelenburg scoren 72 en 73 procent gevaccineerden (was 71). Westzaan (in alle andere lijstjes bovenaan) scoort matig, Assendelft-Noord en Krommenie-West hebben de meeste gevaccineerden. In Wormerland en Oostzaan ligt het vaccinatieniveau ruim boven de 80 procent.

50 t/m 59 jaar

De groep 65-plus wordt nu voor het eerst gerapporteerd door de GGD, ook hier staat Poelenburg stijf onderaan met 74 procent gevaccineerden.

65-plus

Foto: GGD-prikbus bij Albert Heijn in Zaandam (De Orkaan), grafieken De Orkaan, data: GGD.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *