Merel Kan: Kameel

Ooit kwam ik erachter dat je slim moet zijn om te kunnen liegen. Je moet goed onthouden wat je tegen wie hebt gezegd, en dat kost energie. Ergens, tijdens een van m’n opvoedkundige oprispingen, heb ik dat verteld aan mijn zoon. 

Tuurlijk zal ik hem ook wel gemeld hebben dat liegen sowieso niet oké is, maar dat heeft minder indruk gemaakt. Mijn zoon heeft puur praktisch besloten niet te liegen zodat hij werkgeheugen overhoudt voor andere zaken*. 

Afgelopen zaterdag namen hij en ik hond Abe mee naar de markt op de Rozengracht in Zaandam. Na een jaar Twiske of strand wist het beest niet wat hem overkwam: vis, bloemen, Oosterse pasteitjes, biefstuk, kaas (doet hij een moord voor!), stroopwafels, kip… zijn neus maakte overuren en hij trok van links naar rechts. 

De climax bereikte hij bij de diervoederkraam. Alles waar een hond van kan dromen lag voor het grijpen: gevulde mergpijpen, varkensoren, kippenklauwen, bullepeespuntjes, gedroogde garnalen, konijnknikkers, kip-bagels, runder-pretzels… 

Terwijl ik probeerde te achterhalen wat voor Abe de ultieme snack zou zijn, keek mijn zoon maar naar een ding: naar een stick van kameel. 

De stick was best kostbaar en bij kameel begin ik niet direct te watertanden: het lijkt me zanderig, taai en droog. M’n zoon zuchtte teleurgesteld omdat ik het niet begreep, ‘Het is niet voor Abe! Het is een kameelstok, en dat klinkt als…’ 

De kameelstok bleek voor zijn zusje te zijn. Het was precies een kaneelstok, en mijn dochter is een verschrikkelijke snoepkont. Hij rook de kans om haar te pesten zonder te hoeven liegen. Hij hoefde haar alleen maar een kameelstok aan te bieden.

Om een lang verhaal kort te maken: Abe kwam thuis met runderlong en lamsblokjes, en mijn dochter at kameel. Als bonus kwam het aan haar handen en smeerde ze het in haar oog.

Ze vatte het sportief op. Ze is er inmiddels aan gewend omdat ik haar ook al diverse hondensnoepjes heb gevoerd.

Conclusie: op het gebied van liegen is mijn opvoeding geslaagd, aan het hoofdstuk pesten moeten we nog even werken. 

*Of daar liegt hij erg goed over

Deel dit artikel:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *