Merel Kan: recht

Afgelopen vrijdag plaatsten we een stukje over, van oorsprong Amerikaanse, Stop World Control complotdenkers. Zij duwen hun onnavolgbare hersenspinsels door Zaanse brievenbussen. Bij mensen die niet actief googelen naar complotten om in fuiken te verdwalen, verzanden en te verdwijnen.

Niet iedereen was blij met de ongevraagde bevuiling van hun deurmat. Maar daar hadden wij volgens verschillende mensen om zeer uiteenlopende redenen niet over mogen schrijven. 

De kritiek liegt er niet om. We legitimeren complete onzin, we geven wappies zuurstof, maar ook staan we niet open voor ‘de andere kant’ en moeten we vooral zelf eens googelen naar ‘de feiten’. 

In 2014 begonnen we online met De Orkaan. Dat deden we niet om stukjes te kopiëren en plakken van anderen. Ook niet om te schrijven over een hoera-wereld zoals wij die graag zien, en al helemaal niet om alternatieve feiten in elkaar te fröbelen. We doen dat omdat we, wanneer nodig, tegenkracht willen geven aan machthebbers en om mensen te informeren over wat er gebeurt op lokaal niveau. Over wat er door je brievenbus wordt gegooid zullen we maar zeggen. 

Daarbij hebben we niet de illusie of pretentie dat we compleet zijn, maar zaken als doodzwijgen, een cordon sanitaire of geen podium geven omdat het gebeuren ons niet bevalt is nooit een overweging. 

Is de aarde plat? Nee. Dat lees je niet bij ons. Verspreidt een groep mensen huis aan huis aan de Zaan een pamflet waarop staat dat de aarde plat is? Dan vinden we dat het vermelden waard. 

Als je iets onder een mat veegt is het niet weg. 

Zaankanter van het jaar zullen we niet worden, sterker nog: de afgelopen maanden ontvingen we meer mail van mensen die ons voor de rechter willen slepen – of andere, minder gezellige dingen met ons willen doen- dan ooit. Omdat we iets schreven dat niet beviel. Of dat niet lijkt op een advertorial. 

We hebben er daarom het volste vertrouwen in dat we de komende tijd in de eigen rubriek ‘Zaans voor het Hekje’ mogen verschijnen. We zijn daar niet blij mee, maar ook dat is nieuws.

Kom maar door, mensen. 

PS. Toch is het mooi: waps en alwetenden vonden elkaar in de afkeuring van onze berichtgeving #verbinden

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Mike Blom

  Gelukkig zijn er ook nog mensen die waarderen wat jullie doen.

  Blijkbaar kun je alleen maar ergens voor of tegen zijn, en is het daarbij dan ook belangrijk om anderen van je gelijk te overtuigen. Uiteraard zonder te luisteren naar tegenargumenten, want stel je voor dat die goed genoeg zijn om je te doen twijfelen aan je eigen overtuiging.

  De stem voor Zaankanter van het jaar gaat wat mij betreft wel naar De Orkaan, maar natuurlijk wel pas als het woord “buschauffeuse” is gerectificeerd. U hoort nog van mijn advocaat.

 • Louis Dirksen

  De onnavolgbare humorquote van hoofdredacteur O. Fant Mzn. van de Rommeldamse Bode tegen journalist Argus over een klacht van abonnee Olivier B. Bommel:

  ” Argus, als mijnheer Bommel het artikel slecht vindt moet het wel goed zijn” .

  Ik sluit mij hier van harte bij aan……

 • Jaap Meeuwsen

  Alleen al het feit dat het woord Wappie uitgevonden is zegt al genoeg hoe de samenleving in elkaar steekt tegenwoordig.
  We zullen toch echt met elkaar in discussie moeten blijven anders gaat het nooit goedkomen.
  Dat wil niet zeggen dat ik het met ze eens ben hè.
  Dit soort groeperingen ontstaan niet zomaar, actie is nog altijd reactie.

 • mieneke kolen

  Goed zo Merel! Bedankt.

 • I have a dream, beroemde woorden van een echte mens. Dat onze kinderen van allerhande kleur samenspelen in de grote zandbak die deze wereld is, zonder elkaar de hersens in te slaan. Persvrijheid is een groot goed en een open en eerlijke discussie over elkaars standpunten gewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *