Monet terug in het Zaans Museum (en Martin Rep over de Van Rossems en de Van Rossems over Monet)

In augustus 2021 beschadigde het schilderij tijdens een clowneske kunstroof (Tijdens de vlucht verliest de boef zijn hoedje met pruik. Als hij de pruik wil oppakken, kan een omstander het schilderij afpakken), maar aankomende donderdag keert De Voorzaan en de Westerhem van Claude Monet terug in het Zaans Museum. 

Uit het persbericht dat de terugkeer aankondigt, toont directeur Marieke Verweij zich in haar nopjes:

“Het doet ons goed om dit topstuk weer te kunnen tonen in het Zaans Museum.” 

Vorige maand werd een aflevering van het bezoek van de Van Rossems aan de Zaanstreek uitgezonden. Zus Sis leefde toen nog. Hun mening over het topstuk? Martin Rep schreef het op:

Daar zijn de Van Rossems

In ganzenpas lopen ze het Zaans Museum aan de Kalverringdijk binnen, om stil te staan voor de enige Monet die er hangt. Zeven jaar geleden verwierf het museum ‘De Voorzaan en de Westerhem’, voor 1,2 miljoen euro. 

De halve Zaanstreek zit zaterdagavond 23 april voor de tv, nieuwsgierig wat Maarten, Vincent en Sis van Rossem zullen zeggen over Zaandam, dat ze aandoen in het kader van hun serie ‘Hier zijn de Van Rossems’. Staand voor het doek geeft kunsthistorica Sis van Rossem een klein college.

In zijn eigen tijd, aldus Sis van Rossem, vond iedereen Monet ‘meer dan slecht’.

“Een modderschilder. Ze begrepen niet dat hij niet de werkelijkheid schilderde zoals die eruit ziet, hij schilderde zijn eigen persoonlijke indruk van wat hij ziet.”

Het oordeel van de Van Rossems ‘De Voorzaan en de Westerhem’ is niet mals. Na het exposé van Sis kijkt het gezelschap er nog eens in stilte een aantal seconden naar. Broer Vincent constateert dat de schilders van de Haagse school toch  beter zo’n ‘vieze lucht’ konden schilderen dan Monet.

“Je ziet dat hij hier zit te tobben. Het is zo’n grijze dag, en die Hollandse schilders, die kunnen dat, Om met kunsthistorici te spreken: ik heb weleens een betere Monet gezien.”

Zijn broer en zus moeten lachen en spreken hem niet tegen.  


Boekpresentatie – Claude Monet in Zaandam 

De terugkeer van het schilderij valt samen met de boekpresentatie van het boek Claude Monet in Zaandam, geschreven door Henk Heijnen en Ron Couwenhoven. Martin Rep zal namens De Orkaan de presentatie bijwonen. 

Lees ook:

Deel dit artikel:

Een reactie

 • Het is inderdaad een heel slecht schilderij.
  Maar dat Monet geen Hollandse luchten kon schilderen is onzin.
  En dat ie niet ‘de werkelijkheid schilderde zoals die eruit ziet, maar zoals hij hem interpreteerde’ ook.
  Ik bedoel, wie doet dat nou niet?
  Zodra je een pijp krijt, penseel, beitel of camera ter hand neemt ga je interpreteren.
  En hij werd in zijn tijd wel degelijk op waarde geschat.
  En ja, de Zaanstreek zit nu met een slecht schilderij van Monet opgescheept, alsof geschilderd met Zaanse mosterd en mayonaise.
  Maar dat heeft dan ook wel weer iets.
  Hebben we hier ‘het slechtste schilderij’ van Monet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *