Op 9 juni 2015 werd de toen 43-jarige beroepscrimineel Lucas Boom doodgeschoten in de J. Kruijverstraat in Westerwatering in Zaandam. Het gebeurde bij het schoolplein van basisscholen Het Baken, De Rietvink en Het Eiland. Groep 5 van De Rietvink speelde op het moment van de aanslag buiten. Boom was een vertrouweling van Willem Holleeder. Hij was al veroordeeld voor cocaïnehandel en werd verdacht van moord.

Afgelopen week kwam één van de vermoedelijke daders, de 41-jarige Randall B. voor de rechter. B. wordt ook verdacht van twee andere liquidaties. Vanwege de complexiteit van de zaak heeft de rechtbank zeven dagen uitgetrokken voor de behandeling die ook deze en volgende week nog bij de rechtbank in Amsterdam plaatsvindt.

B., in 1981 geboren op Curaçao en sinds zijn 9e wonend in Amsterdam Zuid-Oost, staat in eerste instantie terecht wegens de ‘vergis’-moord op de 17-jarige stagiair Mohamed Bouchikhi in januari 2018 in een buurthuis op Wittenburg in Amsterdam. Voor de moord op de stagiair staat ook een 30-jarige man terecht. Beide mannen worden ook vervolgd voor de moord op een 24-jarige honkballer Siegmar Flaneur in 2015 aan de Leerdamhof in Amsterdam, Flaneur behoorde destijds tot de top 600 van gewelddadige jonge criminelen in Amsterdam. B. wordt daarnaast dus van de liqudatie van Lucas Boom in 2015 in Zaandam verdacht.

Schoolplein

De aanslag heeft grote impact gehad op kinderen, ouders en leerkrachten. Kinderen zagen de rennende schutters terwijl leerkrachten kinderen uit veiligheidsoverwegingen op de grond lieten zitten. Boom werd in de auto voor het schoolplein beschoten en slaagde er nog in om weg te lopen. Hij werd daarna door een man met een Kalasjnikov achtervolgd die hem opnieuw onder vuur nam. Bij het incident vielen minstens tien schoten. Er zouden meerdere schutters zijn gesignaleerd die eerst vanuit een busje Boom onder vuur namen. In Amsterdam-Noord werd aan het eind van die middag de uitgebrande vluchtauto aangetroffen. Alleen tegen B. is voldoende bewijs om hem voor de rechtbank te brengen.

Boom was volgens de website Crimesite een prominente Amsterdamse crimineel die onder meer werd verdacht van wapenhandel. Hij was in 2014 veroordeeld tot 4,5 jaar celstraf voor cocaïnehandel in Antwerpen in 2011, samen met de vechtsporter Hesdy Gerges. Ook Gerges werd daarvoor veroordeeld. Boom was op vrije voeten omdat hij hoger beroep afwachtte. Boom werd ook verdacht van het opdracht geven voor de liquidatiepoging op Satudarah-kopstuk Etous Belserang in Amstelveen op 10 november 2011. Die zaak werd door justitie geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

Telefoon-gegevens

Afgelopen week – 10 mei – was de eerste dag, waarbij volgens NU.nl de stoelen van de nabestaanden van Boom leeg bleven. De levenslang vastzittende Naoufal F. werd als mogelijke opdrachtgever genoemd. B. zweeg tijdens de rechtszaak over zijn betrokkenheid. Het OM baseert zich met name op getuigenverklaringen. D. zou zelf gezegd hebben dat hij een van de schutters was. Ook telefoon-gegevens van D. wijzen erop dat hij in de buurt was.

Crimesite meldt dat D. in november 2015 al gearresteerd werd op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van Boom, maar na drie maanden vrijkwam wegens gebrek aan bewijs. Ook tegen vijf andere verdachten was onvoldoende bewijs. Op 19 oktober 2021 werd D. in zijn cel opnieuw aangehouden voor de moord op Boom. D. was in juni 2021 opgepakt op Curaçao – waar hij op dat moment woonde – voor de vergismoord op de 17-jarige stagiair Mohammed Bouchikhi.

Op 16 mei komt het OM met een strafeis in alle zaken.

Lees ook: Liquidatie bij school Kruijverstraat Zaandam

Opsporing Verzocht besteedde drie keer aandacht aan de liquidatie.

10 juni 2015
24 juni 2015
16 september 2015