Nieuw op De Orkaan: Huisbioloog David Sluis over Zaanse natuur

Even voorstellen…

Hoi, mijn naam is David Sluis, en ik ben de nieuwe (tevens eerste!) huisbioloog van de Orkaan, voor jong en oud.

Ik ben een geboren en getogen Zaankanter, getrouwd en heb vier kinderen. Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in de levende natuur, maar ook in geologie etc. Ik vind het leuk om mensen te wijzen op boeiende en bewustmakende onderwerpen om ons heen.

Ik heb in het verleden veel aan natuureducatie gedaan bij o.a. IVN, Landschap Noord-Holland en Staatsbosbeheer. Ook ben ik Wetlandwacht geweest voor de Vogelbescherming in o.a. het Oostzanerveld. Professioneel heb ik gewerkt bij een visserij -onderzoeksinstituut en lange tijd als ecoloog bij een onderzoeksbureau. Op onregelmatige basis zal ik zaken posten die ik tegenkom. Natuurlijk ben je van harte uitgenodigd te reageren of aan te vullen (graag zelfs!). De natuur is overweldigend en ik weet zeker niet alles. Sterker nog, ik ben heel bescheiden daarin…

Nieuw hotel geopend in Zaandam!

Woonwijk ‘t Kalf in Zaandam ligt al jaren op de schop vanwege rioleringswerkzaamheden. Tegelijkertijd worden borders en plantsoenen opnieuw ingericht, soms met hele leuke initiatieven! Zo werd dit riante insectenhotel (IJssel) uit de grond gestampt. Ik nam de tijd om te observeren wat daar allemaal plaatsvond.

David Sluis

Insecten hotels zijn een welkome vorm om de biodiversiteit een handje te helpen. Het leuke is dat je ze zelf met wat gereedschap eenvoudig kan maken. De hotels worden benut door diverse insectengroepen, maar toch voornamelijk wesp- en bij-achtigen. Op de detailfoto zien we twee interessante zaken. Er zit een prachtig gekleurd insect (alle insecten hebben 6 poten, spinnen 8) voor een nog niet bezette kamer. Wat doet ie daar? Daaronder zie je een dichtgemaakte kamer. Dit is gebeurd door een metselbij (diverse soorten in NL); deze legt een ei en proviand (o.a. stuifmeel) in de kamer en metselt de ingang met modder dicht.

Maar dan die prachtige metallisch glanzende (ongenode) gast. Het is een zogenaamde Goudwesp. Daar zijn diverse soorten (ca 60) in Nederland maar deze is heel algemeen: de Gewone Goudwesp (Chrysis ignita), alhoewel sommige sterk op elkaar lijken. Hij is ongevaarlijk en kan niet steken. Het is een zogenaamde broedparasiet van andere wespen. Je vindt m ook vaak op muren, vast ook bij jou. Wat ie doet is geduldig afwachten als een andere wesp zijn ei heeft gelegd en even niet oplet. Dan legt ie snel zijn eigen ei erbij, en deze komt heel snel uit. Zo snel dat deze larf de voedselvoorraad opvreet en zelfs daarna de aanwezige gastheer. De natuur is wreed: eten of gegeten worden.

Ga ook eens kijken bij een insectenhotel of maak er zelf een, en verwonder je!

Deel dit artikel:

4 reacties

  • John Hermes

    Leuk! Jammer dat er geen bouw- of knutselbeschrijvingvis bijgeleverd om zelf zo’n hotelletje in elkaar te zetten. Opzoeken op het internet dan maar!

  • Jolanda

    Leuk! Kijk nu al uit naar het volgende thema

  • Ron Kistemaker

    Beste David, valt wat jou betreft de Noorder IJ-plas ook onder de Zaanse Natuur? In ieder geval valt dit gebied onder de MRA. Amsterdam wil er windmolens plaatsen 3x 3mW. Ik denk dat dit de natuur niet ten goede komt en de groene long rondom Amsterdam (Twiske, Noorder IJ-plas, Vijfhoekpark en het Plofbos op het Hembrug terrein)aantast. Er blijft geen groen en een rustig plekje over om te recreëren voor alle omwonenden en Amsterdammer. Ik zou wel eens een afspraak met je willen maken om een rondje te lopen in dit prachtige natuur (struin) gebied. Misschien dat jij kunt onderbouwen waarom wij allen zuinig moeten zijn op groen om ons heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *