Nieuwe kruispunten Zaandijk uitgesteld

Zaanstad wil de kruispunten van de Provincialeweg met de Witte Veerstraat en de Prunuslaan in Zaandijk aanpassen met extra rijstroken, stoplichten en een fietsoversteek bij de Prunuslaan.

Op 13 juni kregen omwonenden te horen dat het werk in de week van 24 juli zou starten: “we werken grotendeels in de bouwvak. Wat gunstig is omdat het dan rustiger is op de weg.” Een maand later, op 13 juli, wordt het werk uitgesteld: “Helaas hebben we de start van het werk moeten uitstellen. De werkzaamheden gaan nu plaatsvinden in de periode tussen half september en half november.”

Aanpak van dit stuk is geen overbodig luxe. Er gebeuren veel ongelukken (zie onder). De veiligheid is ook de reden voor de ingrepen. Op de Provincialeweg zijn nu geen rijstroken voor afslaand verkeer naar de Prunuslaan. Uit beide richtingen (vanuit Wormerveer en vanuit Zaandam) worden rijstroken voor afslaand verkeer toegevoegd. Bij het kruispunt de Prunuslaan komt aan beide kanten een fietsoversteek naar het fietspad dat langs de Provincialeweg loopt.

Bij de Witte Veerstraat heeft de Provincialeweg alleen een rijstrook voor afslaand verkeer komend vanaf Zaandam. Daar wordt een rijstrook toegevoegd voor linksafslaand verkeer vanuit Wormerveer.

Lees ook:

Door Piet Bakker. Bronnen: bewonersbrieven Zaanstad, Buitengewoon.Zaanstad, eerder nieuws op De Orkaan. Foto’s van Witte Veerstraat onder en Prunuslaan boven (Google Streetview).

Deel dit artikel:

7 reacties

 • erik schaft

  extra oversteek fietsers , waarom ? je kan tenslotte niet rechtdoor !
  wel links en rechts , vanuit de Witteveerstraat fiets je dan langs het schooltje en steek je over bij de Curacaostraat
  dan kan je bij plein 13 weer terug als je verder wil … handig en veilig te gelijk …
  of je fiets door de Domineestuin richting de Guisweg , dus waarom een oversteekplaats voor fietsen ?
  natuurlijk weten we het wel , de snelheid voor auto’s moet er uit …

 • R. Kreuger

  Het fietser oversteek gebeuren bij de Prunuslaan wordt de nieuwe doodrijd plek. Ipv 2×2 rijstroken met in/uitvoegstroken is 2×1 rijstrook met in/uitvoegstroken een stuk veiliger, het haalt veel snelheid eruit en de doorstroming heeft er niet onder te lijden. O ja, er is geen enkele reden om daar de provinciale weg over te steken. Gewoon het tunneltje nemen.

 • Ted Groentjes

  Ze hadden de reden moeten geven van het uitstel van de werkzaamheden. Bv. dat er bepaalde materialen er nog niet zijn. Dan is er meer begrip hiervoor.

 • Aaf Aafjes

  Helemaal eens met het schrijven van Eric Schaft en R. Kreuger. Prima alternatieve routes. Gaat alleen maar gevaarlijkere oversteek worden in deze flauwe bocht waar teveel automobilisten denken op circuit Zandvoort te zijn. In de prullenbak met dit plan

 • Bert Versteeg

  De weg versmallen naar 2×1 rijstrook, de maximumsnelheid verlagen naar 50 km/u en bij de Prunuslaan en Witte Veerstraat rotondes maken is een stuk veiliger.
  Geen fietsers op de rotondes, dat maakt de situatie juist weer onveiliger ,dit omdat de huidige mogelijkheden voor fietsers om de Provinciale Weg veilig over te steken ruim voldoende zijn.
  Stoplichten veroorzaken meer verkeerslawaai en, het inmiddels heilige woord, stikstof en met meer fietsoversteekplaatsen is de kans dat er ongelukken gebeuren op het fietspad een stuk groter zeker gezien met de huidige snelle fietsen en brom- en snorfietsen.

  • Rob Prins

   Inderdaad. Dat lijkt mij ook de beste oplossing. Minder rijstroken i.p.v. meer rijstroken en de snelheid naar beneden. Tenslotte heeft de automobilist daar al ruimte genoeg.

 • de meest gevaarlijke kruispunt van Zaanstad. zou hier als fietser wegblijven. en als automobilist is het al slecht overzichtelijk. met te hard rijden de Auto’s
  hier had de weg al heel lang aangepakt moeten worden. laat hier geen fietsers oversteken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *