Een ‘gids-bad’ voor Nederland en ver daarbuiten noemt Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) het. De Slag moet de norm gaan stellen voor de nieuw te bouwen baden in de komende decennia.

De nieuwbouw van zwembad de Slag in Sportpark Hoornseveld zal niet alleen volledig nul-op-de-meter, maar ook chloorvrij worden uitgevoerd. Dat laatste is een unicum, omdat chloorvrije openbare zwembaden nog niet bestaan in Nederland. Sterker nog: ze zijn bij wet verboden.

Toch laten Zaanstad en de KNZB zich daardoor niet onder water trekken. Wethouder Sport, Gerard Slegers, zegt in het persbericht van de gemeente:

‘Een grote wens is om het zwembad niet enkel de afmetingen te geven van een eredivisie-bad, maar ook om zonder chloor en toegevoegd zout te kunnen werken. Door onze ligging en onze innovatieve en inclusieve ambities is De Slag daarvoor uitermate geschikt.’

Met ‘onze ligging’ verwijst wethouder Slegers naar de positie van De Slag ten opzichte van het Noordzeekanaal. Het Noordzeekanaal heeft brak water dat bestaat uit een mengsel van zout zeewater en zoet water uit het Amsterdam-Rijnkanaal, IJsselmeer en het IJ. Slegers vervolgt:

‘De afstand tussen het bad en het kanaal is ongeveer anderhalve kilometer. Er is met weinig middelen een wederkerige stroom te plaatsen waardoor het water in het zwembad gezond en gedesinfecteerd blijft. Het zwembad wordt daardoor een plek waar onze Zaanse talenten in een natuurlijke omgeving kunnen trainen en zich nog beter kunnen ontwikkelen. Deze wensen worden werkelijkheid.’

BFB6B508-9FCB-4979-A36A-52B1E9FC4D38

B4AAEA98-B42C-4382-A1B3-21A9EBF85196