Nieuwe Slag eerste chloorvrije zwembad in Nederland 🐸

Een ‘gids-bad’ voor Nederland en ver daarbuiten noemt Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) het. De Slag moet de norm gaan stellen voor de nieuw te bouwen baden in de komende decennia.

De nieuwbouw van zwembad de Slag in Sportpark Hoornseveld zal niet alleen volledig nul-op-de-meter, maar ook chloorvrij worden uitgevoerd. Dat laatste is een unicum, omdat chloorvrije openbare zwembaden nog niet bestaan in Nederland. Sterker nog: ze zijn bij wet verboden.

Toch laten Zaanstad en de KNZB zich daardoor niet onder water trekken. Wethouder Sport, Gerard Slegers, zegt in het persbericht van de gemeente:

‘Een grote wens is om het zwembad niet enkel de afmetingen te geven van een eredivisie-bad, maar ook om zonder chloor en toegevoegd zout te kunnen werken. Door onze ligging en onze innovatieve en inclusieve ambities is De Slag daarvoor uitermate geschikt.’

Met ‘onze ligging’ verwijst wethouder Slegers naar de positie van De Slag ten opzichte van het Noordzeekanaal. Het Noordzeekanaal heeft brak water dat bestaat uit een mengsel van zout zeewater en zoet water uit het Amsterdam-Rijnkanaal, IJsselmeer en het IJ. Slegers vervolgt:

‘De afstand tussen het bad en het kanaal is ongeveer anderhalve kilometer. Er is met weinig middelen een wederkerige stroom te plaatsen waardoor het water in het zwembad gezond en gedesinfecteerd blijft. Het zwembad wordt daardoor een plek waar onze Zaanse talenten in een natuurlijke omgeving kunnen trainen en zich nog beter kunnen ontwikkelen. Deze wensen worden werkelijkheid.’

BFB6B508-9FCB-4979-A36A-52B1E9FC4D38

B4AAEA98-B42C-4382-A1B3-21A9EBF85196

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Dino Zuurders

  Er bestaan al heel lang meerdere chloorvrije zwembaden in Nederland die op basis van zuivering door zout werken.
  Echter deze versie lijkt meer op een 1 april mededeling.

 • Kezza 257

  slechte 1 april grap

 • Y.O Kleijn

  1 aprl grap….

 • Johan van Merwijk

  en dat op 1 april

 • Bientje Bientje59

  kunnen ook gewoon in de zaan gaan zwemmen. Scheelt weer een zwembad bouwen.

  Er is in iedergeval een iemand die de dag van z’n leven heeft dankzij de eerste dag van April

  • Dino Zuurders

   Zo slecht is de Zaan nog niet c.q niet meer. Ik denk dat de kwaliteit ruim voldoende is om te zwemmen. Alleen zit je met stroming en eventuele diepere delen die opeens behoorlijk koud kunnen zijn denk ik en natuurlijk de beroeps- en pleziervaart die langs vaart en een gevaarzetting is.

 • Willem Agricola

  Ik vind deze de beste vandaag. 😀

 • Coen Biemans

  mooie 1 april grap.
  maar in Nunspeet is sinds kort een chloorvrij bad wat voldoet aan de wetgeving.
  Het is nog in de experimentfase maar is de van de wereld waar je veilig kan zwemmen.

  wat je vaker hoort met zout hiervan wordt dan chloor gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *