Nog geen geld voor Schanszichtpad

Iedereen wil het Schanszichtpad (laarzenpad) weer terug maar niemand heeft geld.

Dat is de samenvatting van wat boswachter Jamie Jenner van Staatsbosbeheer vandaag bekend maakte.

Reparatie van de bruggen kost tienduizenden Euro’s, vervanging kost tonnen. Die laatste optie heeft de voorkeur. Staatsbosbeheer, Stichting Kalverpolder, Vereniging Zaansche Molen, Stichting Zaanse Schans, gemeente Zaanstad en Recreatie Noord-Holland NV hebben geen van allen geld.

Staatsbosbeheer heeft eind 2018 het Schanszichtpad bij de Zaanse Schans af moeten sluiten. Bij inspectie bleken de bruggen van het pad dusdanig te zijn aangetast dat reparatie of vervanging op zeer korte termijn noodzakelijk is.

Het Schanszichtpad ligt in natuurgebied de Kalverpolder dat Staatsbosbeheer beheert in samenwerking met de Stichting Kalverpolder. Dit zogenaamde laarzenpad is ongeveer één kilometer lang en loopt vanaf de parkeerplaats naast het Zaans Museum naar het eind/begin van de Zaanse Schans aan de Kalverringdijk.

In 2018 liepen ruim 16.000 bezoekers over het pad.

Het wandelpad is in 2005 aangelegd door Landschap Waterland met subsidie en eigen bijdragen van Staatsbosbeheer en Landschap Waterland.

Momenteel stellen de betrokken partijen een projectplan op met als doel op zoek te gaan naar verschillende financieringsbronnen. Daarbij wordt gekeken naar mogelijke subsidies, fondsen, sponsoring en/of crowdfunding. Pas als de financiering is gevonden voor de vervanging van de bruggen en de aansluitende bouw is gerealiseerd zal het pad weer veilig open kunnen.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Henk Brunt

  Het is jammer maar zo gaat het heel vaak. Er is wel geld voor een project, daar kan met goede sier mee maken maar voor onderhoud (evenzo belangrijk) is geen geld (daar kan niet mee “gescoord” worden

 • Jan Nijkamp

  Jammer toch (en onbegrijpelijk) dat men destijds gekozen heeft voor een houtsoort dat niet zo lang mee gaat (zo lees ik dat in ieder geval) zodat je nu alles opnieuw mag gaan doen met een houtsoort die de tand des tijds wel doorstaat. Goedkoop blijkt weer eens duurkoop te zijn.

  Ik hoop wel dat men de benodigde fondsen weet te vinden

 • Sjoerd Klarenbeek

  Eigenlijk lijkt het me wel lekker voor de dieren, geen ongenode gasten over de vloer.

 • P.Hoogkamer

  Laten zo. Geen verstoring van flora en fauna.
  Pad was het broedseizoen toch al gesloten maart t/m juni.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *