Onderzoek openstelling Busbrug pas in 2016

Dit jaar komt er geen onderzoek naar openstelling van busbrug De Binding tussen Westerkoog en Westerwatering. Het is nu de “intentie dat er in 2016 een haalbaarheidsonderzoek” wordt gedaan naar openstelling.

Afgelopen donderdag nam wethouder Addy Verschuren de petitie van Stefan Grip in ontvangst die door bijna 2500 mensen online was ondertekend. Daarin wordt gepleit voor volledige openstelling van de busbrug.

De affaire sleept zich al voort sinds de bouw van de busbrug in 1990 (onder). Alleen openbaar vervoer zou er aanvankelijk gebruik van kunnen maken. In 2010 werd besloten de busbrug open te stellen voor personenvervoer (geen vrachtauto’s) buiten de spits op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur en tussen 18.00 en ’s morgens 7.00 uur en op zon- en feestdagen en in het weekend 24 uur per dag.

binding 1990

Het coalitieakkoord van 2014 brak die beslissing open:

“Een verkeersbesluit voor het 24/7 openstellen van de busbrug wordt onderzocht, waarbij de verkeerskundige, planologische en milieutechnische belangen worden afgewogen. Geopperde maatregelen (zoals het instellen van bijvoorbeeld een 30- kilometerzone) zullen met bewoners actief worden verkend en besproken.”

Aanvankelijk zou het onderzoek voor het einde van het jaar plaatsvinden, maar wethouder Addy Verschuren zei tegen De Orkaan dat “het onderzoek naar de opening van de busbrug opgeschoven is vanwege beschikbare capaciteit.”

De gemeente laat vervolgens weten dat

“door de veelheid aan projecten, hier door een prioritering nog geen actie op is ondernomen, maar het staat dus wel op het netvlies. De wethouder gaat in dit proces voor zorgvuldigheid i.p.v. snelheid, mede aangezien er zowel voor- als tegenstanders zijn. Onze intentie is dat er in 2016 een haalbaarheidsonderzoek plaatsvindt en van daaruit verdere stappen ondernomen kunnen worden.”

Dat zijn dus flinke slagen om de arm. Want er zijn niet alleen voorstanders. Bewoners die aan de wegen naar de busbrug wonen vrezen toenemend sluipverkeer aldus hun webpagina rondomdebinding. Zij zetten in 2011 – dus na de gedeeltelijke openstelling – ook een filmpje op YouTube waarin de verkeersstromen en de gevaarlijke situaties in beeld werden gebracht.

Foto van busbrug uit 1990 is van Gemeentearchief, de foto links boven komt van de site van de petitie.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *