Zaandijk krijgt als eerste plaats buiten Zaandam een poller om verkeersstromen in goede banen te leiden. De poller komt ter hoogte van de Smidslaan in de Lagedijk en zal op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 omhoog gaan. Hulpdiensten, noodzakelijk vrachtverkeer en EBS krijgen een ontheffing.

Als de proef slaagt komen er ook soortgelijke maatregelen in Wormerveer en Krommenie. Wethouder Slegers zegt in een toelichting dat de maatregel aansluit bij het Zaans Mobiliteitsplan dat door de raad is goedgekeurd:

“de venstertijden zorgen ervoor dat er een rustiger verkeersbeeld wordt gecreëerd. Het is bovendien een stimulans voor schone en efficiënte logistiek. Aan venstertijden kunnen namelijk ontheffingsmogelijkheden worden gekoppeld voor schoon en efficiënt vervoer. Daarmee is het een opstap naar invoering van een zero emissie zone voor bestel- en vrachtauto’s.”

Volgens Zaanstad past de maatregel ook in het Mobiliteitsplan voor de Zaanse Schans:

“Dat plan hebben we inderdaad al een paar keer aangekondigd maar dat is door capaciteit- en prioriteringsproblematieken nog niet volledig uitgekristalliseerd. Maar deze maatregel past daar prima in. Toeristische routes worden bij voorkeur via autoluwe straten aangelegd. De Zaanse Schans de eerste locatie die we aanpakken.”

Vandaag gaat de poller om 9.00 uur voor het eerst omhoog. Het is weliswaar een feestdag (2e Paasdag) maar volgens Zaanstad is het gewoon maandag: “regel is regel, maandag is maandag.” Is het ook een werkdag op het Stadhuis? “Dat dan weer niet.”

Door Piet Bakker. Foto: Bert Versteeg.