Op 2 september eerste Zaanse UITmarkt

Cultuurmarkten zijn er in de Zaanstreek natuurlijk allang in allerlei soorten en maten, maar naar Amsterdams voorbeeld krijgen we een echte eigen UITmarkt met bijna alle Zaanse lokale culturele instellingen.

De Zaanse variant vindt plaats van 12.00 tot 23.00 uur op het terrein naast het Stadhuis in Zaandam waar straks het cultuurcluster moet komen (dan kunnen we alvast wennen).

Het begint met een klassiek lunchconcert van Dividivi3. Jeanne Rouwendaal (Krommenie) en Glenn de Koning (Zaandam) treden op. Schrijver Hans Kuyper vertelt. Het Zaantheater heeft de kindervoorstelling ‘Mister Anansi leert de wereld lachen’. Fluxus is aanwezig met live muziek. I-FIKZ (???) besteedt aandacht voor Zaansafari’s, fietsexpedities en de Cacaomaand. De modellen van ANS mode wandelen over de UITmarkt, het Zaanse vrouwenkoor A-Meezingkoor zingt. ’t Kwassie heeft een eigen Bob Ross.

Op de Facebook-pagina van het evenement wordt het programma aangevuld.

De eerste 2.000 bezoekers krijgen een goodybag met o.a. een pak Zaanse koekjes, Duyvis nootjes en een Verkadereep.

De UITers zijn nog op zoek naar een freelance toiletdame voor in de avonduren (18.00 tot 24.00 uur) bij de toiletwagen. De opbrengsten (0,50 cent per toiletbezoek) mag je houden!

Op de Amsterdamse UITmarkt – een week later eerder – is de Zaanstreek vertegenwoordigd met “Ontdek de Zaanstreek.”

Foto boven van Facebookpagina van UITmarkt.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Winnie de Wit

  Waarom staan er vraagtekens achter I-FIKZ???
  I-FIKZ is de naam van het Festival Industriecultuur Zaanstreek! Dat laatste was een beetje te lang en is ingekort tot I-FIKZ. Deze Stichting – grotendeels door enthousiaste vrijwilligers gerund – organiseert leuke en interessante vaar- en fietstochten. Het idee erachter is Zaankanters wat meer inzicht te geven in – en interesse te kweken voor – het ontstaan van het huidige Zaanse landschap: hoe de huidige fabrieken ontstaan zijn uit het bijzondere molenlandschap van voorbije eeuwen.
  Zie het interview met bedenkster Ellen Holleman in het zomernummer van tijdschrift Zaans Erfgoed, en ook http://www.zaanserfgoed.nl/home/?p=3866
  Leuk om zo’n expeditie als origineel cadeau aan iemand te geven! Boeken kan via http://www.ifikz.nl/agenda/

  • De Orkaan

   Omdat wij die afkorting maar niet in onze kop kunnen krijgen. Festival Industriecultuur Zaanstreek is misschien wel lang maar die snapten we. (Bovendien kort je dat toch af tot FIZ?) Waar staat die K eigenlijk voor?

 • Winnie de Wit

  Tsja, het idee achter I-FIKZ was – dacht ik – dat men er het Engelse ‘I fix’ in zou horen.
  Op de website: De volle naam van het Zaanse industriefestival is te lang voor een effectieve branding ervan. Dit jaar onder de nieuwe naam I-FIKZ, fonetisch engels voor ‘ik maak!’, passend bij het stedelijk motto Wij maken Zaanstad.

 • De Ontdek de Zaanstreek stand van Marketing Zaanstreek en Zaanse partners (oa Zaanse Schans en Zaans Museum) staat zowel op de Amsterdamse als op de Zaanse Uitmarkt. Overigens ook in die volgorde: Amsterdam: 26 & 27 augustus en op zaterdag 2 september in Zaandam.

 • Prachtig! Ik neem aan dat er aan gedacht is dit alles rolstoeltoegankelijk te maken. Als dit nog niet duidelijk is kan er altijd een beroep worden gedaan op Rolstoelrijders Zaandam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *