Burgemeester doet aangifte van lekken stukken cultuurcluster

Burgemeester Jan Hamming heeft aangifte gedaan van het lekken van geheime informatie. Dit naar aanleiding van een publicatie in het Noordhollands Dagblad van 8 februari. Daaruit blijkt dat de krant in het bezit is van de geheime vaststellingsovereenkomst tussen NS en gemeente Zaanstad inzake het cultuurcluster.

Het document uit 2013 is in januari 2018 onder geheimhouding naar de gemeenteraad gestuurd. Die geheimhouding is ook door de raad bekrachtigd. ‘Als we met elkaar afspreken dat een document geheim is, moeten we er vanuit kunnen gaan dat iedereen zich daar aan houdt’, aldus burgemeester Hamming. ‘Dit is een ernstige zaak en ik heb dan ook geen andere keus dan aangifte te doen.’

Uit de stukken – een contract tussen Zaanstad (vertegenwoordigd door wethouder Linnekamp) en NS Poort Ontwikkeling BV / NS Vastgoed – over het gebied dat toen nog De Knoop en later ‘Figaro’ werd genoemd, blijkt dat de ontwikkeling van de spoorverblouwing, de fietsenstalling en het Cultuurcluster samen ontwikkeld worden. De eerste afspraken dateren van 13 februari 2004. De datum van besluit om een cultuurcluster te bouwen is volgens het contract 3 september 2013. De mediation-afspraak bevat daarnaast enkele geheime bijlagen.

Hieronder de gewraakte foto die Dagblad Zaanstreek van de geheime documenten.

Deel dit artikel:

12 reacties

 • ikkeook

  Doofpot gerommel van de gemeente moet stoppen! Waarom mag de burger van Zstad niet weten waaraan hij/zij zich blauw moet betalen?? Of spelen persoonlijke belangen hier een rol? TRANPARANTIE is een begrip waar ze weinig kaas van hebben gegeten in Zstad. Alles geheim houden geeft in elk geval geen tegenspraak of inspraak; dat is de democratie die Zstad hanteert!

  • joop tralala

   Gemeenteraads verkiezingen in Maart, dat heet ook democratie. Kan je nl. kiezen wie je in de raad wilt hebben. Daar zullen DENK ik best wel partijen bij zijn die geen “geheimen” voorstaan. Ben het helemaal eens met onderstaande reactie van De Orkaan.

 • JK

  De beste stuurlui staan altijd aan wal. Er zal heus niet voor niets voor geheimhouding gekozen worden, met goedkeuring van de raad. Het geschreeuw om transparantie is voor mij echt niet in orde. Soms zijn er dusdanig grote belangen dat er geheimhouding nodig kan zijn. Bestudeer eventueel eens artikel 10 van de Wet Openbaarheid Van Bestuur, hierin staan gronden die het zelfs noodzakelijk kunnen maken. De gekozen raad beslist tenslotte.

 • De Orkaan

  Het klopt dat een gemeente niet zomaar alles openbaar mag maken, in dit geval heeft de NS stukken en informatie geleverd die inderdaad niet openbaar ‘zouden’ kunnen zijn. Dat heeft de wethouder destijds ook aangegeven, dus niks geen doofpot maar een wettelijk geregelde geheimhouding. Die geheimhouding is recent nog eens officieel bevestigd.

  Dat betekent niet dat je niks kan doen om het openbaar te maken, als je een verzoek indient, moet de gemeente bijvoorbeeld uitleggen op welke gronden zij dat stuk niet openbaar maken en je kan uiteindelijk naar de Raad van State gaan om te vragen of die daar een uitspraak over willen doen.

 • Ik ben geen voorstander van geheime stukken. Maar ik kan me wel voorstellen dat dat in bepaalde gevallen noodzakelijk is, vanuit bv concurrentieoverwegingen. Maar dat middel mag je niet te vaak gebruiken, het moet echt wel een uitzondering zijn. Waarom geen overzicht met geheime stukken publiceren met een motivatie waarom het geheim is. Die transparantie moet toch mogelijk zijn (of is die er al?)

  Maar uiteindelijk, als iets geheim is, dan is het geheim. En dan is lekken strafbaar.

 • ikkeook

  Jullie hebben allemaal hartstikke gelijk natuurlijk.

  Wat ik me afvraag wat kan er nu zo geheim zijn aan de bouw van een “luchtkasteel”???? Het gaat hier toch niet om nationale veiligheid! Er komt toch geen atoombunker onder dat Cultuurhuis of er worden daar toch geen F16’s ondergebracht.

  En wat heeft de NS nou voor geheimzinnigs te regelen met zo’n dorp als Zstad?
  WAT, oh WAT kan er nu toch zo geheimzinnig aan zijn dat ik als burger dat niet mag weten.

  Geef me eens een paar suggesties zodat ik voor me zelf een dergelijk besluit kan rechtvaardigen.

  Een gebouw neerzetten en daar geheimen bij, snap er noch steeds niks van. Wat kan daar nou geheimzinnig aan zijn?

  Laatste post.

  • joop tralala

   Financiele toezeggingen??? Overdracht van enz. enz. Luchtkastelen kosten niets, concrete zaken kosten geld of men ontvangt. Voor zover mij bekend is Zaanstad geen dorp tenzij wij in de oudheid teruggaan.

   • Ikkeook

    Kan het niet laten, niet bagatelliseren! Gewoon concrete voorbeelden graag. Dus enz. enz. graag achterwege laten. Waarom zijn toezeggingen geheim? Ik weet niet hoe oud je bent, maar Zaanstad woont in het Soetershuis en de Zaan woont in de gemeentes die langs het spoor gebouwd zijn. Hieraan zie je nu heel goed wat
    gedwongen samengaan tot gevolgen heeft, 1 winnaar en veel verliezers.

  • De Orkaan

   De wet is zeer eenvoudig. Op het moment dat een bedrijf in stukken “bedrijfs- of fabricagegevens” zet en die bij de gemeente neerlegt, kan zoiets tot geheimhouding leiden. Logisch overigens. Ook als de financiële belangen van de gemeente geschaad kunnen worden (bv als de grondprijs in de stukken staat) kan dat. Daarom kan een procedure licht op de zaak werpen. Dan moet de gemeente namelijk uitleggen waarom iets geheim is.

   • Ikkeook

    Ik kan het weer niet laten. Orkaan, kanjers zijn jullie!! Maar wat kan er nu zo geheim zijn aan het bouwen van een opstal waarin een Cultuurfunctie gehuisvest zal worden??? Dat heeft toch niets met “bedrijfs- of fabricagegevens” te maken. Deze grond is in eigendom van de gemeente, Zoniet dan graag een verklaring waarom een welvarend hotel plots ruimte maakt voor een termijnplan van Zstad.
    Stop er nu echt mee.

 • Brabozaankanter

  Diezelfde besluitmakers/vormers roepen ook altijd nogal hard over het feit dat het vertrouwen in de politiek teloorgaat….
  vreemd….

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *