Burgemeester Jan Hamming heeft aangifte gedaan van het lekken van geheime informatie. Dit naar aanleiding van een publicatie in het Noordhollands Dagblad van 8 februari. Daaruit blijkt dat de krant in het bezit is van de geheime vaststellingsovereenkomst tussen NS en gemeente Zaanstad inzake het cultuurcluster.

Het document uit 2013 is in januari 2018 onder geheimhouding naar de gemeenteraad gestuurd. Die geheimhouding is ook door de raad bekrachtigd. ‘Als we met elkaar afspreken dat een document geheim is, moeten we er vanuit kunnen gaan dat iedereen zich daar aan houdt’, aldus burgemeester Hamming. ‘Dit is een ernstige zaak en ik heb dan ook geen andere keus dan aangifte te doen.’

Uit de stukken – een contract tussen Zaanstad (vertegenwoordigd door wethouder Linnekamp) en NS Poort Ontwikkeling BV / NS Vastgoed – over het gebied dat toen nog De Knoop en later ‘Figaro’ werd genoemd, blijkt dat de ontwikkeling van de spoorverblouwing, de fietsenstalling en het Cultuurcluster samen ontwikkeld worden. De eerste afspraken dateren van 13 februari 2004. De datum van besluit om een cultuurcluster te bouwen is volgens het contract 3 september 2013. De mediation-afspraak bevat daarnaast enkele geheime bijlagen.

Hieronder de gewraakte foto die Dagblad Zaanstreek van de geheime documenten.