Petitie: Red het Kleine Glop! 250 keer ondertekend

Buurtbewoners uit de Hofwijk in Zaandam vinden dat een stuk open doorkijk naar de Zaan aan de Oostzijde (het ‘Kleine Glop’), niet opgeofferd moet worden aan een horecaterras en een aanlegsteiger: “Het is doodzonde als een stukje natuur in Zaandam op deze manier verloren gaat.”

De petitie waarin gepleit wordt voor het behoud van het glop is inmiddels 250 keer ondertekend. De petitie wordt aangeboden aan de verantwoordelijke wethouder maar de stichting: “sluit juridische stappen niet uit.”

In het gebied (Kan Palen en het Touwen-terrein) moeten 750 woningen komen. En: “een zeldzaam open stuk aan de Zaan verdwijnt” aldus de bewoners die inmiddels de stichting ‘Vrienden van het Zaanse Glop’ hebben opgericht.

Het ‘Kleine Glop’ ligt tussen de Prins Bernhardbrug en de Hoornse lijn). Het is een broedplaats voor vogels en één van de weinige groene open plekken aan de Oostzijde in Zaandam.

Marcel Prins, voorzitter van de stichting zei eerder de plannen voor de aanleg van een terras en steiger ’onbegrijpelijk’ te vinden: ”Het gaat geluidsoverlast en vervuiling opleveren en betekent ongetwijfeld het einde van het broedgebied en van het eveneens door de gemeente zelf beoogde open en groene karakter van het glop.”

Meer over de stichting, de petitie en gloppen op de website van Het Zaanse Glop.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Bert Versteeg

  Het zou inderdaad zonde zijn als dit stukje groen zou verdwijnen.
  Aan de oostkant van de Zaan zijn gelukkig nog een paar stroken zoals ten zuiden van de Bernhardbrug tot iets voor de Veeringstraat, verder zijn er nog wat groenstroken bij Het Kalf en Haaldersbroek en dan natuurlijk aan de Kalverringdijk.
  Aan de Westzijde is niets meer.
  Een horecaterras zou ook bij `t Kalf gemaakt kunnen worden bij de voormalige snackbar nabij de Hemmes.

 • M. vd Poel

  Het is makkelijk om andere plaatsen aan te wijzen voor een horecaterras aan te wijzen, maar ook deze omwoners zijn hier niet blij mee. Over alles wat je voorstelt zijn tegenstanders.

 • Kick van der Horst

  Ik zie op die plek geen opties voor een goedlopende horecazaak…lekker groen laten zou ik zeggen. Broeden elk jaar alkerlei vogels. Zwanen, meerkoeten,futen…Die oude snackbar bij het Kalf is wel een leuke stek om iets mee te doen, op de route naar de Schans. Koffie, broodjes, hapje, niet te wild, is wel woonbuurtje.

  • Adriaan van Tulpenbaard

   Waar nu de snackbar staat was van vroeger het water, dat hebben ze toen moeten dempen , want het water kon er erg spoken met hoge golven en water over de straten. eventueel kunnen er een paar extra parkeer plaatsen bij gemaakt worden door er meer van het water te dempen. Maar ik ben het er mee eens, het moet niet te groot worden.

 • Jan Dirk Schouten

  Geen horeca. Natuur prevaleert. En dan vaar je maar door! Horeca geeft ook geluidsoverlast. De beslissers zullen wel elders wonen…

 • Gijs van Soest

  Ook nu weer wordt een stukje historie aan geld opgeofferd.
  Zo wordt er in Zaanstad steeds meer volkomen verknoeid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *