Dinsdag schreven we over ‘Kan aan de Zaan’ aan de Oostzijde in Zaandam. Er zijn daar zo’n 750 woningen gepland, en volgens Zaanstad komt er veel groen langs de Zaan en de doorgaande fietsroute.

Op het artikel kregen wij een reactie van Nora Rodenburg. Zij wees ons op Stichting Vrienden van het Zaanse Glop. Deze stichting werd opgericht om de gloppen die nog over zijn te behouden. 

Eerst maar even: wat is een glop? Ons Google-onderzoek geeft een tegenstrijdig beeld. Een glop zou een nauwe doorgang zijn, een steeg, maar ook ruimte, een gat, een open. De website van de stichting zegt dat het ‘de onderbreking van een gesloten rij’ is. 

De mensen achter de stichting maken zich zorgen over de weinige gloppen die nog langs de Zaan te vinden zijn. In het Kan-plan is sprake van horeca en steigers aan de Zaan ter hoogte van het Kleine Glop. 

Dat zou onomkeerbare achteruitgang betekenen en nog meer verdichting van een kwaliteit die openbaar zou moeten zijn: zicht op de Zaan. 

We zouden graag meer willen schrijven en weten over de gloppen van de Zaan. Dus als jij -ja, jij! – hierover foto’s, kennis, weetjes en feiten hebt, dan horen we het graag! Onder dit stuk of via de mail: info@deorkaan.nl

Klaas Kan (de Kan van Kan Palen, het terrein waar ‘Kan aan de Zaan’ moet komen), schreef over de overstroming van het Kleine Glop, 106 jaar geleden. Die overstroming zie je ook op de foto boven dit stuk.