Prikken in Poelenburg blijft probleem (vooral bij jongeren)

In Zaanstad is gemiddeld 59 procent van de 12 t/m 17-jarigen gevaccineerd door de GGD tegen corona. In Poelenburg is vaccinatiegraad bij die groep 31 procent, daarmee staat de wijk stijf onderaan vergeleken met andere wijken. Ook Peldersveld/Hoornseveld scoort met 41 procent relatief laag.

Ook in de leeftijdsgroep 18 t/m 34 staan Poelenburg en Peldersveld/Hoornseveld onderaan met 37 en 41 procent gevaccineerden. Het gemiddelde in Zaanstad is 57 procent.

De beide Zaandamse wijken hebben bij alle leeftijden de laatste vaccinatiegraad. Ook in de Rosmolenwijk, Kogerveld en Zaandam-Zuid wordt relatief weinig gevaccineerd.

Relatief veel gevaccineerden vinden we in Westerkoog, Assendelft en Rooswijk. Oostzaan en Wormerland hebben relatief gezien aanzienlijk meer gevaccineerden dan Zaanstad.

De GGD Zaanstreek Waterland geeft alleen cijfers over de eerste vaccinaties die door henzelf zijn gegeven in de leeftijdscategorieën tot 60 en vanaf 65 jaar (de groep daartussen is meestal door huisartsen gevaccineerd).

Vergelijking met landelijke cijfers is onmogelijk omdat ook andere instanties vaccineren. Die landelijke cijfers maken duidelijk dat zo’n 84 procent van alle 18-plussers volledig gevaccineerd is. Van iedereen boven de 12 jaar is dat 82 procent.

Prikbus in de Zaanstreek:

  • dinsdag 9 november Krommenie: Rosariumplein
  • woensdag 10 november Zaandam: Aldi, Dr. H.G. Scholtenstraat
  • donderdag 11 november Zaandam: Winkelcentrum Gibraltar (bij Deen)

Vanaf 6 december gaat de GGD ook een ‘booster-prik’ toedienen bij 60-plussers.

Poelenburg

De vergelijking tussen vaccinaties in Poelenburg en het gemiddelde in Zaanstad laat zien dat vooral bij de jongste categorieën de verschillen groot zijn.

Artikel gaat door onder de grafiek.

Per leeftijd

Hieronder de groep 12 t/m 17. In Poelenburg is 31 procent voor de eerste keer ingeënt. Westerkoog, Assendelft-Zuid en Westzaan voeren de lijst aan met percentages van 70 of hoger. In Wormerland en Oostzaan ligt de vaccinatiegraad ruim boven dat van Zaanstad.

De groep 18 t/m 34. Vooral Poelenburg en Pelders/Hoornseveld hebben een lage vaccinatiegraad (37 en 41 procent). Westerkoog is koploper. In Wormerland en Oostzaan het vaccinatieniveau opnieuw hoog.

De groep 35 t/m 49 jaar. Poelenburg heeft 60 procent gevaccineerden, Peldersveld/Hoornseveld 63. Westerkoog en Assendelft zijn koplopers. In Wormerland en Oostzaan ligt het percentage gevaccineerden ruim boven het niveau van Zaanstad.

De groep 50 t/m 59. Peldersveld/Hoornseveld en Poelenburg scoren 76 en 77 procent gevaccineerden. Westzaan scoort relatief laag, Assendelft-Noord en Krommenie-West hebben de meeste gevaccineerden. In Wormerland en Oostzaan ligt het vaccinatieniveau ruim boven de 80 procent.

Bij de groep 65-plus staat Poelenburg onderaan met 75 procent gevaccineerden. Westerkoog heeft de meeste gevaccineerden. De gemiddelden in Wormerland en Oostzaan zijn gelijk aan dat van Zaanstad.

Grafieken De Orkaan, data: GGD.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *