PvdA-Kamerlid Van Dijk weg, Songül Mutluer kan Kamer in…

De kans is groot dat PvdA-wethouder Songül Mutluer vertrekt naar de Tweede Kamerfractie van de PvdA. Zij stond 10e op de kandidatenlijst. De fractie heeft 9 zetels maar Gijs van Dijk heeft aangekondigd af te treden waardoor Mutluer op kan schuiven naar de Kamer.

Van Dijk is door verschillende vrouwen beschuldigd van ‘ongepast gedrag’ en heeft volgens de NOS vervolgens besloten op te stappen.

Mutluer miste bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 net een zetel toen de PvdA op 9 zetels kwam. Aanvankelijk stond ze zelfs 11e maar schoof een plekje op nadat beoogd lijsttrekker Lodewijk Asscher zich terug had getrokken als gevolg van zijn rol bij de toeslagen-affaire.

Of Mutluer daadwerkelijk vertrekt is nog niet zeker. Te eerste moet zij zelf willen maar dat lijkt wel het geval. Bij het samenstellen van de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 heeft ze aangegeven niet in de raad te willen maar wel beschikbaar te zijn als wethouder mocht de PvdA deel gaan uitmaken van de coalitie. Zij is lijstduwer bij de PvdA.

Daarnaast hangt het ook af van de opstelling van de PvdA-fractie. Formeel hebben ze daar overigens niets over te zeggen, de eerstvolgende wordt gewoon gevraagd zonder dat de partij daar toestemming voor moet geven. Maar tegen de zin van de fractie toch in de Kamer te gaan zitten is uiteraard geen goed idee.

Mutluer was vanmiddag niet beschikbaar voor commentaar.

Als Mutluer tussentijds vertrekt zou dat de vierde opstappende wethouder in Zaanstad zijn in de afgelopen college-periode. In de zomer van 2019 stapten VVD-wethouders Gerard Ram en Hans Krieger op nadat de VVD-fractie uiteen was gevallen waardoor de colatie haar meerderheid verloor. Krieger keerde vervolgens terug. In december 2019 trad D66-wethouder Sanna Munnikendam af.

Gijs van Dijk (1980) is in 2019 al beschuldigd van ongewenst gedrag. Hij zou vrouwen hebben omhelsd en gezoend tegen hun wil. Volgens de NOS liggen er klachten van drie vrouwen, waaronder de ex van de PvdA’er. Bovendien is er kritiek op de manier waarop de klachten werden afgehandeld door de partij. Klaagster Cornelia Klaster werd zelfs geroyeerd.

Foto’s van de website van de PvdA.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *