Relatief veel minderjarige verdachten in Zaanstad

In Nederland zijn in 2022 17.000 jongeren tussen de 12 en 18 jaar door de politie verdacht van een misdrijf. In totaal werd 1,4 procent van alle jongeren van 12 tot 18 jaar verdacht van een misdrijf in 2022.

Per 1000 inwoners zijn gemiddeld 21 minderjarigen verdacht van een misdrijf. In Zaanstad is dat hoger: 26 per 1000. Dat is hoger dan in Amsterdam (25). Van de 331 gemeenten waarvan gegevens beschikbaar zijn, hebben er maar 24 meer dan 20 minderjarige verdachten per 1000 inwoners.

In Den Helder is het 27 per 1000, in Purmerend ligt het op 20. Alle andere Noord-Hollandse gemeenten liggen daaronder. In Wormerland is het 13 per 1000 inwoners, in Oostzaan is dat aantal 8.

Dit blijkt uit gegevens van het CBS en het WODC die vandaag door het CBS zijn gepubliceerd.

Het aantal verdachte jongeren daalde tussen 2010 en 2021 maar in 2022 (na corona) is het weer gestegen. Vooral bij meisjes is er een sterke stijging. Dit betreft landelijke cijfers, voor gemeenten zijn deze cijfers niet uitgesplitst.

Landelijke cijfers wijzen ook uit dat gemiddeld ruim 30 procent van de verdachten aangehouden wordt voor winkeldiefstal. Bij meisjes is dat ruim de helft. Bij alle andere misdrijven (vermogensdelicten, vernieling, verstoring van de openbare orde, geweldpleging, vuurwapenbezit, verkeersmisdrijven en drugsmisdrijven) is het aandeel van jongens veel groter.

Door Piet Bakker. Bron: CBS. Foto: Orkaan-archief.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • ik denk dat de cijfers van het CBS niet geheel conform de werkelijkheid is. De jeugdcriminaliteit zou zijn gedaald, maar….:
    – er wordt de laatste jaren steeds minder aangifte gedaan en de mogelijkheid om aangifte te doen is ook minder vanwege capaciteitsproblemen bij de politie
    – onderzoek en vervolging door de politie is ook veel minder. er blijven (erg) veel zaken liggen vanwege personeelstekorten
    In de cijfers van het CBS zijn, voorzover ik weet, alleen gevallen verwerkt van jeugdigen die daadwerkelijk door de politie zijn aangehouden, dus een fractie van het totaal aantal misdrijven

  • Simon Lelieveld

    Tja en de gemeente faalt al jaren op dit thema. Politie daarentegen wel zichtbaar en pakt daar waar mogelijk door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *