RTVZaanstreek/De Orkaan een stapje verder

Aan de eerder aangekondigde inzet om De Orkaan en RTV Zaanstreek uit te laten groeien tot één nieuwe media-instelling is gisteren een stevig vervolg gegeven.

Beide partijen zijn met vertegenwoordigers van de gemeentes Wormerland en Zaanstad aan tafel gegaan.

Door Kees Klinkenberg

Bert van Valburg sprak als procesbegeleider al eerder met alle betrokkenen en daar is een document uit voortgekomen dat maakt dat er straks intensief overlegd zal gaan worden.

Het doel is helder geschetst. Gezamenlijk straks na 8 mei 2021 voor de gemeenten Wormerland en Zaanstad de lokale publieke media-instelling te zijn. Belangrijke basis hiervoor is de grote zorg die er bestaat omtrent het sterk veranderende medialandschap. Er dreigt een woestijn te ontstaan waarin democratie in het gedrang raakt. Juist nu is een sterke lokale omroep van cruciaal belang.

De komende periode zal besteed gaan worden aan het vorm geven van de missie en de visie. Daarna gaan partijen dieper de organisatie in en zullen concrete afspraken gemaakt gaan worden. Dit alles met maar één doel: voor 8 november 2020 een lokale omroep te hebben die voldoet aan de eisen die daaraan gesteld worden in de mediawet.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Frans nijpels

  Schitterend!! Dit moet lukken. Een paar ingevoerde coördinatoren en veel correspondenten. Daar kan ik me op verheugen!

 • frenk van heeswijk

  “Het briesje”lijkt mij een pakkende naam voor deze samensmelting die slechts gebaseerd is op het binnenhengelen van een subsidiepotje.

  • Karin Singeling

   Ik vind de opmerking van Frenk erg onaardig en bovendien gebaseerd op onwaarheden. Succes met dit proces Merel en Piet!

 • Jan Koster

  De gelaten wind is ook wel een optie

 • Ben van Roode

  Kwalitatief goede media zijn een noodzaak in het komende bestuurlijke landschap. Waar voorheen papieren kranten in staat waren de publieke opinie te vormen is dat nu bijna voorbij. Er moet dus een sterke, onafhankelijke organisatie komen. Waarin vrijwilligers een rol spelen, maar het vooral van belang is dat er een professionele aansturing komt. Geen radio meer doen – alleen in noodgevallen. De kabel en het internet worden overstroomd met radiostations. De elektronische media zullen het speerpunt moeten worden.

  • frenk van heeswijk

   Misschien dat de Volkskrant en de Telegraaf ook nog eens samen.., ik sta nergens meer van versteld in deze tijden. RTV Zaan heeft volgens mij de hele subsidie opgereden aan racefilmpjes door Zaanstad. Orkaan kun je een link maken naar alle artikelen die je eerder over RTV-Zaan en Zaanraio hebben geschreven.., dan weten we weer waarover wij het hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *