In Zaanstad werden in 2018 128.907 boetes uitgeschreven. In totaal kwam dat neer op €10.463.298 en dat is ruim € 80 gemiddeld per boete. Het overgrote deel (83 procent) betreft snelheidsovertredingen.

Zaanstad is eenzame koploper bij het bekeuren van fout geparkeerde fietsen (€ 35). De hoogste boete (€ 1800 voor taxi’s die rijden zonder boordcomputer of er mee knoeien) viel één keer in Zaanstad. Totaal werd die in Nederland in 2018 maar drie keer uitgedeeld.

Dat blijkt uit onderzoek van KRO NCRV’s Pointer, het nieuwe platform van de omroep voor data-journalistiek (vandaag ook hun stembureau-onderzoek op De Orkaan).

Hard rijden is veruit de meest voorkomende overtreding. Er wordt bekeurd vanaf 4 km te hard (die werd 21.000 uitgedeeld binnen de gemeentegrenzen: € 27). Van de snelheidsbekeuringen valt iets meer dan 80 procent in de categorie 4 t/m 10 te hard.

Wie achter het stuur appt of mobiel belt binnen de gemeentegrenzen van Zaanstad heeft een goede kans om daarmee weg te komen: niet meer dan 865 boetes van € 240 werden er uitgedeeld, iets meer dan twee per dag.

50 keer werd in Zaanstad een boete uitgeschreven voor een fiets die verkeer was geplaatst. In het hele land werd deze boete totaal maar 53 maal uitgeschreven. Volgens Jerry Vermanen van Pointer kan dat ook komen omdat in andere gemeenten dit onder een andere code onderbrengen.

Vergeleken met het offensief van Zaanstad tegen fout geparkeerde fietsen op Dam, Rustenbrug en Gedempte Gracht valt die 50 nogal mee.

Wildpoepen

44 keer werd openbare dronkenschap bekeurd, onder invloed rijden 68 keer, wildpoepers- of plassers gingen 139 keer op de bon. In 57 gevallen werd boetes uitgedeeld voor het illegaal dumpen van afval.

De gemeente wordt overigens financieel niet wijzer van deze boetes, ze worden alleen uitgedeeld binnen de gemeentegrenzen.