Sail2015 moet “Zaans Volksfeest” worden

Van 19 t/m 24 augustus is er Sail2015, een evenement waaraan Zaanstad een steentje wil bijdragen en een graantje van wil meepikken.

De bijdrage bestaat uit €400.000 (€600.000 volgens ROSA die ook de handhavingskosten en extra cultuurgelden meerekent). Er is inmiddels voor €10.000 een kwartiermaker (Ellen Klaus) aangesteld die samen met betrokkenen een plan met een “concrete begroting” gaat vaststellen. Rond 1 maart is dat klaar.

Maar daar krijg je wel wat voor terug (“extra bestedingen”). Uit de Raadsinformatiebrief van wethouder Dennis Straat:

“Zaanstad wil Sail 2015 (…) gebruiken om zich te profileren als aantrekkelijk woon- en werkgebied en wil (internationale) bezoekers naar de stad trekken om reuring en economische spin-off te bereiken. Daarvoor zullen ondernemers, bedrijven en bewoners betrokken worden om er gezamenlijk een succesvol evenement van te maken.

Tevens biedt Sail de gelegenheid om de bestuurlijke netwerken te verstevigen. Sail 2015 – en de evenementen en activiteiten rondom Sail- zullen in Zaanstad een periode van zes maanden beslaan. Het wordt een feest van verbinding waar iedereen zich welkom voelt. (…)

Sail 2015 zal een groot volksfeest voor en door Zaankanters worden waarbij alle initiatieven voor Sail in Zaanstad en daarbuiten worden gebundeld. Sail zal (internationale) bezoekers naar de Zaanstreek en Zaanstad trekken en zal tot bestedingen in het gebied en economische spin-off leiden.”

De ideeën voor deze invulling zijn geboren deze zomer bij het zogenaamde “Clipper-overleg” waar de gemeente samen met ondernemers brainstormen op een boot.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Haakman

  Goedendag
  Ik las dat jullie met de sail een leuk volksfeest van willen maken
  Ik heb een poffertjes/wafelkraam misschien hebben jullie daar een plek voor
  Met vr. Gr. Thijs haakman

 • eerste vraag, hoeveel uur werk voor die 10.000 euro??

 • De Orkaan

  Tja, hoeveel uur… dat staat er niet. Maar als het alleen om kwartiermaken gaat en haar rapport in week 8 of 9 moet worden opgeleverd zou het gaan om €10.000 in max 8 weken, hoeveel uur per week er gewerkt wordt weten wij niet.

 • Els Lips

  Ben heel benieuwd hoeveel het gaat opleveren, maar dat zal wel niet te meten zijn….

 • Eelco

  Als je (internationale) bezoekers wilt, zou het dan ook niet handig zijn om de informatievoorziening terplekke te regelen? Regelmatig helpen wij (o.a. vanuit de Monettuin) dolende toeristen door ze te vertellen wat ze hier in de Zaanstreek kunnen zien en doen. Men heeft geen idee, want… waar is de VVV? Daar heeft Zaanstad geen geld (meer) voor over. Voor dit Sailbudget kan je vele jaren een VVV bemannen.

 • Ernst Debets

  @Eelco: goed idee! Misschien is het handig om gedurende de zomermaanden of misschien beperkt tot de Sail periode ook een VVV infopunt bij Station Zaandam en/of Zaandijk (Zaanse Schans) in te richten ?

  • Eelco

   @Ernst: zeker. Volgens mij vind iedereen dat er een bemensd en deskundig Toeristeninformatiepunt zou moeten zijn (hoeft niet perse VVV) in Z’dam/Z’streek. Sail zou een mooie aanleiding kunnen zijn om dit op te starten.

   • Inderdaad een goede aanleiding om weer een VVV kantoor op te starten!!! Ik ben al een paar maal naar het Intel Hotel geweest waar VVV-INFO-punt zou moeten zitten, maar die hebben of weten vaak weinig! Slechte service voor de toeristen in de Zaanstreek. Zul je toch geld moeten investeren, als je graag meer toeristen wilt trekken! Om hiermee nu te beginnen is heel goed idee!!!!!!!!!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *