Dominee Sjaak Visser van de Grote Kerk in Oostzaan heeft de schatkist van Claes Compaen gevonden. De beruchte zeerover zou zijn schat ergens in Zaandam hebben begraven volgens adellijk helderziende Madame Sylvia.

De kist zal op Koningsdag in de Grote Kerk tentoongesteld worden. Komt allen kijken! Degene die het juiste gewicht raadt, mag aan het einde van de dag de schatkist openen.

(De kist is stiekem niet de echte schatkist van Compaen, maar wel een oude geldkist uit ca 1600/1700).

Er werd al eerder gezocht naar de schat. In 1932 probeerden gelukzoekers de gemeente al te helpen door naar de kist op zoek te gaan. Er is uiteindelijk nooit een echte schatkist gevonden.

Claes Compaen

In 1660 stierf Compaen op 73-jarige leeftijd, zijn fortuin was verdwenen, zijn vrouw had hem verlaten… Maar ruim 250 jaar later bakte hij de gemeente Zaandam nog een poets. Het Gemeentearchief:

“Madame Sylvia, aangenomen naam van Bianca Gräfin Beck-Rizkowski, een adellijke helderziende die in 1930 meende de in Zaandam begraven schat van zeerover Claes Compaen te kunnen aanwijzen. De bewering van deze fantasierijke gravin leidde ertoe dat het (armlastige) gemeentebestuur van Zaandam op 16 april 1930 een concessie verleende aan de Duitser Hans Langhirt om bij de Zuiddijk naar de vermeende schat te graven. De helft van de opbrengst zou de gemeente toevallen.

Door werkloze grondwerkers is langdurig gespit, zonder resultaat. Weliswaar werd een kistje opgegraven met minuscule restjes goud en zilver, maar dat was door een ‘practical joker’ neergezet. Het spitwerk duurde nog tot 1932 geduurd. Met uitzondering van het gemeentebestuur en de schatgravers zelf werd er nogal lacherig over het begraven fortuin gedaan, zelfs toen achteraf bleek dat enkele leveranciers met onbetaalde rekeningen bleven zitten.”

Foto boven de schatgravers met het ‘schatkistje’.

Door: Silva Honig, bronnen Jaap de Dood en gemeentearchief Zaanstad, eerdere berichten De Orkaan