Bij de voorjaarskermis die vandaag in het Burgemeester In ’t Veldpark van start gaat zal, de traditionele schiettent ontbreken. Burgemeester Hamming verbood eerder dat er speelgoed-wapens als prijs werden uitgedeeld, “maar in dat licht bezien is het natuurlijk onverteerbaar dat je wel met een echt geweer mag schieten. Daar maken we nu ook een eind aan.”

Bezoekers zullen net als vorig jaar gefouilleerd worden, maar deze keer gebeurt dat als ze de kermis verlaten. Hamming: “zodat we zeker weten dat ze geen waterpistool mee naar buiten smokkelen.”

“De kermis is een plek voor plezier”, laat burgemeester Jan Hamming weten.

“Ook in de gemeente Zaanstad genieten veel inwoners, van jong tot oud, jaarlijks van geweldige attracties en de feestelijke sfeer. Dat moet ook zo blijven. Helaas was de kermis ook een plek waar je met echte wapen kon schieten. Zeker gezien alle geweldsincidenten die er afgelopen jaren onder Nederlandse kinderen en jongeren plaatsvinden willen we dat niet meer. Daarom hebben we met de kermis afgesproken dit jaar geen schiettent toe te staan.”

Het verbod zal voor alle kermissen in Zaanstad gaan gelden. Hamming: “Alle wapens moeten de stad uit”.

Melchior Mattens (PvdD) had eigenlijk nog wel een stapje verder willen gaan: “Wij als PvdD zouden ook graag willen dat het hengelspel van de kermis verdwijnt. Daar worden weliswaar onschuldige prijzen gewonnen, maar het signaal dat wordt afgegeven is toch dat hengelen een acceptabele vrijetijdsbesteding is. Wij vinden het een opstapje naar dierenkwelling.”