Het Sinterklaas-comité in Westzaan beweegt richting roetveegpiet maar is nog niet helemaal om. Dit jaar zullen ook zwarte pieten bij de Sinterklaas-intocht te zien zijn, naast roetveegpieten. Westzaan blijft het Gallische dorpje van de Zaanse Sint-intochten. Bij alle andere intochten is de roetveegpiet de norm.

Joke Smit, secretaris van het Westzaanse Sinterklaas-comité, zegt tegen De Orkaan dat de Sinterklaastocht in Westzaan niet heel veel anders is vergeleken bij de andere intochten in Zaanstad, behalve dan dat er qua Pieten “iets meer roet dan veeg zijn”.

Vorig jaar was Westzaan nog het terrein van felle anti- en pro-Pieten-demonstraties. Tientallen zwarte pieten werden ingevaren om te onderstrepen dat Westzaan vasthield aan de traditie. Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Zaankanters Tegen Racisme (ZaTeRa) werden na aankomst afgeschermd door zwart plastic (een actie van een buurtbewoner), er was mest op hun toegewezen plek gestort en ze werden ook bekogeld. PVV-raadslid Peter van Haasen zorgde voor het tegengeluid met een spandoek ‘Welkom Zwarte Piet’. Dit jaar is er geen demonstratie aangekondigd.

Joke Smit:

Subsidie

Alle andere Sinterklaascomité’s in Zaanstad tekenden eerder een convenant waarbij ze beloofden geen zwarte pieten te zetten. Dat was niet alleen het gevolg van voortschrijdend maatschappelijk inzicht maar ook van subsidie-dwang. In Zaanstad werd een motie aangenomen waarbij gevraagd werd geen subsidie meer te verstrekken aan comité’s die traditionele zwarte pieten inzette. Ook mochten bij die intochten geen burgemeester of wethouders aantreden. Wie dat toch deed kon dus geen subsidie via ‘Voorjewijkie’ aanvragen bij Zaanstad. Westzaan haalde vorig jaar nog ruim € 4.000 op via donaties (dat door Zaanstad werd verdubbeld), maar dit jaar is geen subsidie aangevraagd. Smit:

Dit jaar is er geen intocht met een aankomst bij de Overtoom en een aankomstfeest bij het Regthuys. Het is alleen een ‘doortocht’ door alle straten van het dorp die om 16.00 vanaf de Veldweg vertrekt en alle straten van het dorp aandoet. Op 2 december tussen 14.00 en 16.00 leest de Sint voor in het Regthuys. Opgeven en meer informatie op de website van Sint Westzaan.

Lees ook:

Door Piet Bakker. Bronnen: Sint-website Westzaan, interview Joke Smit, eerder nieuws op De Orkaan, voorjewijkie.nl. Foto: De Orkaan (intocht Sinterklaas in 2022 in Westzaan).