Skere Heren maakt met rap armoede bespreekbaar

Skeer recognize skeer mijn hele generatie is broke / En heeft een schuld bij de bank of de huur is te hoog / Veel jongeren gaan niet meer gedreven naar school / Ze denken: “Fack dat! Lang leve de lol!”

Een stukje uit de laatste clip van de Zaanse rap-groep Skere Heren. Mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Zaanstad.

De gemeente werkt samen Skere Heren om armoede onder jeugd bespreekbaar te maken. Volgens het CBS leeft zo’n 10% van de huishoudens in Zaanstad onder de armoedegrens. Kinderen uit deze huishoudens kunnen vaak niet meedoen aan sportclubs of muziekscholen en lopen daardoor een sociale en culturele achterstand op.

Wethouder Jeroen Olthof:

“Het is pijnlijk, maar armoede is vaak erfelijk. Dat het van generatie op generatie over gaat willen we doorbreken. We willen armoede voorkomen in plaats van genezen. Een belangrijk onderdeel van armoede bestrijden is het onderwerp bespreekbaar maken.”

Het woordje ‘skeer’ is straattaal en betekent ‘armzalig’. Die naam is niet bij toeval gekozen: de heren van deze populaire band hebben zelf veel ervaring met ‘skeer’ zijn. Samen met de band organiseert de gemeente Zaanstad optredens en bijeenkomsten met informatie én muziek. Rapper Marvin Vierbergen:

Het is belangrijk om de problemen bespreekbaar te maken. Op die manier kunnen we samen ook beter oplossingen bedenken.

Aan de productie va de nieuwe videoclip bij hun nummer ‘Skeer Recognize Skeer’ heeft de gemeente Zaanstad € 2500 bijgedragen. De clip en campagne worden op dinsdag 18 oktober om 16:00 gelanceerd bij Raaz in Zaandam (Hogendijk 28).

Bij de NOS is een item te zien over een optreden van Skere Heren op het Zaanlands Lyceum en interviews met Zaanse leerkrachten over armoede op school.

Hier de clip van Skere Heren:

 

Deel dit artikel:

5 reacties

 • J. van Ringen

  En kunnen de arme kinderen nu warme kleren kopen of mee op schoolreis?? Wat moeten die met zo’n rap waar alleen de rapper beter van wordt?

  • jeschoonma

   het gaat om het beter bespreekbaar maaken van het onderwerp j.van ringen
   maar ja als je lekker negatief wil doen moet je dat lekker doen
   .mooie clip

  • SavvyJoe

   De band krijgt er geen geld voor. De gemeente heeft die videoclip vergoed voor deze samenwerking. Verder krijgen ze de kans om te laten zien aan de mensen in zaanstad dat ze niet bang hoeven te zijn om skeer te zijn. Ze hebben opgetreden vooral op scholen door de zaanstreek heen. Veel kids schamen zich om arm te zijn. Deze guys laten zien dat je dr niet voor hoeft te schamen. Ga info zoeken voordat je gaat haten op shit wat je niet snapt.

  • Alseenklontje

   Als armoede bespreekbaar wordt gemaakt kun je er iets aan doen, dus ja dan hebben die kinderen inderdaad warme kleren en een schoolreisje

  • Willemsen

   Ze hadden beter met die kinderen naar de kringloopwinkels kunnen gaan. Momenteel hangen daar winterjassen in overvloed. Natuurlijk zijn het niet die ‘dure’ merken. En dat kan weleens de reden zijn waarom kinderen zich schamen dat hun ouders die ‘dure’ merken niet kunnen of willen kopen. Als die rap nog ergens nut voor had zou die rappers daar iets over moeten rappen: over de onzin van die merkenrace bij kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *