De panden aan de Rozengracht 27-41 in Zaandam worden gesloopt voor nieuwbouw. Begin 2024 moet de bouw beginnen. De oplevering is voor 2025 gepland.

De sloop betreft de panden van de Marktsteeg tot aan Toko Gembira (die wordt dus niet gesloopt). Ook de panden waar de Afrikaanse winkel Victory en UMSU PC zaten, gaan tegen de vlakte. Eerder zaten hier ook Toko Asia, Huzar Poolse Delicatessen, Kim’s Nail Studio en New York Pizza.

Er komen ‘hoogwaardige nieuwbouwwoningen’ voor in de plaats. Het wordt een drielaags bebouwing: woningen op de begane grond en twee verdiepingen erboven. De totale bouwhoogte wordt ongeveer een meter hoger dan nu; de daken worden op gelijke hoogte getrokken met de Shisha Lounge aan de andere kant van de Marktsteeg. Scapino is nu ongeveer negen meter hoog en dit gaat dus zo’n tien meter worden.

De woningen op de begane grond hebben eigen ingangen aan de Rozengracht, de bovenwoningen hebben een gemeenschappelijk trappenhuis en een lift in de ingang bij de Marktsteeg, met aan de achterkant toegang tot een gemeenschappelijke fietsenstalling.

Achter de panden ligt een strook grond waar Zaanstad eigenaar van is. Deze grond zal gebruikt gaan worden als vluchtweg voor de bovenwoningen en als toegang tot de fietsenstalling.

Lees ook:

De sloop (klik op de pijlen voor meer foto’s):

Dit komt er: (klik op pijlen om naar volgende afbeelding te gaan)

Door Piet Bakker. Foto’s: De Orkaan / Alexandra Blaes. Bronnen: eerder nieuws op De Orkaan, afbeelding nieuwbouw van de website van het project.