Deze week staat er een aantal ontknopingen op het programma. In het volleybal kan Zaanstad promoveren en Compaen heeft nog 1 setwinst nodig voor het kampioenschap. Ook de handbalheren van HV Zaanstreek spelen de laatste ronde in de zaal. In Italië spelen de dames van ZV de Zaan waterpolo de Final Four in de Euro cup.

Dit is de sportagenda voor het komend weekeinde.

Zaterdag 13 april

Honkbal

Vorige week begon Cromtigers het nieuwe honkbalseizoen met een overwinning bij de promovendus in Groningen. Zaterdagmiddag staat de eerste thuiswedstrijd op het programma, tegen Thamen dat vorige week het seizoen begon met een verliespartij.

WedstrijdTijd
2e klasse B herenCromtigers – Thamen14.00
Selectie Cromtigers 2023

Volleybal

Zaanstad heren 1 staat op het punt te promoveren vanuit de Topdivisie naar de, nieuw opgerichte, Super divisie. Daarvoor moet het team in de top 5 eindigen. In Tilburg is de nummer 6 de tegenstander voor de Zaankanters in de allerlaatste speelronde. De Brabanders hebben maar liefst twee wedstrijden minder gespeeld. Het is dus nog spannend. Zaanstad moet winnen met 1-3 of 0-3 om zeker te zijn van promotie. Anders is het nog even afwachten.

Compaen heren 1 viert al feest in de Eerste divisie. Zij zijn al zeker van promotie naar de Topdivisie en spelen hun kampioenswedstrijd. Slechts 1 set hoeven ze tegen Inter Rijswijk 2 te winnen om het eremetaal te mogen kussen. Sowieso sluit de vereniging het seizoen af met een discoavond dus gefeest wordt er.

Bij de dames in de Tweede divisie spelen Zaanstad 2 en Compaen nergens meer voor. Zaanstad dames 1 staat 4e. Die plek zou na deze laatste ronde recht geven op het spelen van een promotiewedstrijd. De voorsprong op nummer 5 Volevo is drie punten. Zaanstad 1 speelt uit tegen nummer 7 Taurus.

WedstrijdTijd
Topdivisie heren BVolley Tilburg – Merkala Zaanstad18.00
Eerste divisie heren BCompaen – Inter Rijswijk 218.00
Tweede divisie dames CTaurus – Merkala Zaanstad17.00
VCV – Merkala Zaanstad 219.15
Compaen – Armixtos15.30

Waterpolo

Het is alles of niets dit weekend voor de dames van ZV de Zaan dit weekend. In het Italiaanse Triëst spelen zij zaterdag om 17.30 uur de halve finale van de Euro cup tegen het plaatselijke Triëste. De andere halve finale gaat tussen het Italiaanse Padova en het Hongaarse BVSC. Zondag spelen de winnaars de finale (17.30 uur) en de verliezers een troostfinale (15.30 uur) om het brons. Tegen Padova speelde de Zaan al eerder, de ploegen zaten bij elkaar in de poule.

ZV de Zaan heren 1 heeft nog vier wedstrijden te spelen in de Eredivisie voordat de spanning begint in de play offs. Ze spelen een uitwedstrijd bij UZSC. Voor de Ham staan er nog drie wedstrijden op het programma. De ploeg staat laatste met slechts negen punten. Zaterdag komt PSV op bezoek.

De Ham dames 1 staat 7e van de negen ploegen in de Eredivisie en ontvangt UZSC dat 3e staat.

WedstrijdTijd
Eredivisie herenUZSC – ZV de Zaan20.20
ZV de Ham – PSV20.10
Euro cupTriëste – ZV de Zaan17.30
Eredivisie damesZV de Ham – UZSC18.50
Feestvreugde bij ZV de Zaan na overwinning op Lille. (Foto: Paul Riteco)

Zondag 14 april

Handbal

De heren van HV Zaanstreek spelen de laatste ronde in het zaalseizoen. Ze staan gedeeld 2e en die plek zou recht geven op een rangorde wedstrijd tegen de nummer 2 van de andere 2e divisie. Daar zal de club echter vanaf zien als het zover komt. Vorig jaar werden de mannen kampioen in de Hoofdklasse en promoveerden ze naar de landelijke 2e divisie. Lang stonden ze 1e maar het kampioenschap zit er niet meer in.

WedstrijdTijd
Heren zaal 2e divisieHVC – HV Zaanstreek12.45
Dames veld 2e klasseHV Zaanstreek – Schagen12.00

Honkbal

Voor de Odiz Frogs begint het nieuwe seizoen dit weekend met een uitwedstrijd in Amsterdam.

WedstrijdTijd
4e klasse B herenQuick Amsterdam – Odiz Frogs15.00

Hockey

De heren van de Kraaien staan 10e en spelen tegen nummer 3 Gouda.

De meiden gaan naar nummer 2 Saxenburg voor een aanval op de top 3. Zelf staan de Kraaien dames inmiddels 5e.

WedstrijdTijd
3e klasse herenKraaien – Gouda14.45
4e klasse damesSaxenburg – Kraaien12.45

Rugby

Deze zondag weer een thuiswedstrijd voor Zaandijk in het Jagersveld. Dat is de nummer 5 tegen de nummer 6 in de 2e fase.

WedstrijdTijd
2e klasse noord (H)Zaandijk – Cas R.C. 214.00

Door Edwin Kleiss.