Twee jaar geleden meldden we verheugd dat volgens een levensgroot billboard de verbouwing van het Sportfondsenbad, gebouwd in 1938, aan de Jan van Goyenkade (hoek Mauvestraat) was gestart.

Het bord staat er nog altijd, maar voor vreugde lijkt geen reden meer.

Gisteren plaatste Ben Rijks bovenstaande foto in de Facebookgroep Je bent Zaankanter als

Wij gingen er heen om de boel zelf te bekijken en maakten een filmpje van een minuut.

J.H. Beheer BV ging in december 2015 failliet. Ze bezat 95% van de Investeringsmaatschappij Sportfondsenbad. In het bad zou een multifunctioneel gezondheidscentrum moeten komen. In 2016 zouden de gebruikers erin moeten trekken. Bakker kocht het pand in 2008 maar heeft het pand slechts in erfpacht. De gemeente Zaanstad:

In 2008 is het pand bij openbare inschrijving verkocht. Toen hebben 4 partijen geboden en Bakker heeft toen het hoogste bod neergelegd. Het pand is verkocht voor 4,5 ton aan J.H. Beheer BV. Bakker heeft vervolgens de gemeente verzocht het in erfpacht te mogen afnemen. Dit is voor Zaanstad een niet ongebruikelijke constructie en voor de koper scheelt dat een stuk voorfinanciering, omdat hij anders ineens het aankoopbedrag moet betalen. In een later stadium kan je, indien gewenst, alsnog het blooteigendom verwerven.

Omdat wij de zakelijk rechten hebben overgedragen, hebben wij niets meer te zeggen over de grond. De overeenkomst tussen J.H. Beheer BV en de gemeente is niet openbaar, dat geldt ook voor de wijze waarop ze al dan niet aan haar verplichtingen voldoet.

Met dat laatste “aan haar verplichtingen voldoet” werd antwoord gegeven op onze vraag of Bakker de erfpacht daadwerkelijk afdraagt. Dat wil de gemeente dus niet zeggen.

Hotel Kalverschans

Bakker is ook betrokken bij de plannen voor hotel Kalverschans van 150 kamers in Wormerland waarvan dit jaar de bouw moet beginnen. Toen dat ging spelen in september 2016 meldde Bakker overigens aan Dagblad Zaanstreek dat de failliete BV los van de andere stond – een aantoonbare onjuistheid.

Wethouder Frans Saelman vond het geen probleem om met Bakker in zee te gaan, tegen Dagblad Zaanstreek zei hij dat hij geen problemen zag: “Zaanstad is bereid om aan Bakker grond te verkopen”. Dat klopt dus half, de grond voor het Sportfondsenbad is weliswaar verkocht, maar slechts in erfpacht gegeven terwijl de gemeente niet wil zeggen of de erfpacht wordt afgedragen.

Eerder schreven wij deze stukken over het Sportfondsenbad en over J.H. Bakker Beheer.