80 jaar Sportfondsenbad Zaanland in foto’s en filmpjes

Generaties Zaankanters leerden zwemmen in Sportfondsenbad Zaanland aan de Mauvestraat in Zaandam. Na 80 jaar heeft het gebouw een nieuwe (woon)bestemming.

De voorgaande jaren waren veelbewogen, vooral na de sluiting van het bad. Het werd verkocht, meerdere malen gekraakt, de plannen veranderden en werden uitgesteld. De ontwikkelaar ging failliet en maakte een doorstart. En nu is het dus klaar.

Een geschiedenis in plaatjes die begint bij het einde: in december 2019 als Orkaan-lezer Aimée Klerk bovenstaande foto maakt: nieuwe oude letters op de gevel. ‘Zaanland’ is verdwenen, maar ‘Sportfondsenbad’ staat er weer. (Met een lettertype dat wel authentiek aandoet, een soort Art Deco, maar het niet is.)

Op 20 juni 1939 legde burgemeester In ’t Veld de eerste steen voor het Sportfondsenbad, eigenlijk zou het eind van dat jaar klaar moeten zijn, maar uiteindelijk werd op 20 maart 1940 het bad in gebruik genomen. Aannemer A.M. de Korte uit Gouda bouwde het voor 68.000 gulden.

Hoogtepunten (en dieptepunten) uit de geschiedenis: bouwplannen vallen in het water, bouwer failliet, kraakacties, Geveltoerist #96, Martin Rep leerde er zwemmen…

Het bad vlak na de voltooiing in 1940.

sportfondsenbad buiten 1940

Onder: het interieur in 1940.

Sportfondsenbad-Zaandam-1940

April 1940: Waterpolo

waterpolo 26 april 1940

Een oude ansichtkaart (Gemeentearchief Zaanstad) met het bad in de beginfase.

Hieronder het bad in de jaren zestig (foto Gemeentearchief Zaanstad). Op de achtergrond het Zaanlands Lyceum dat in het begin van de jaren zestig werd gebouwd.

Op YouTube vonden we een filmpje uit 1978. Vanaf 6 minuten zie je hoe de kinderen van de Hugo de Grootschool richting het zwembad vertrekken:

Impressie van het pand zoals het na de renovaties zou moeten worden.

sportfondsenbad impressie

In januari 2017 huilde ons hart:

Kraakactie, 2017

sportfondsenbad gekraakt

In september 2018 maakten we een foto waarop ZAANLAND nog te zien is maar Sportfondsenbad niet.

Hieronder een foto van Aimée Klerk uit april 2019, ook ZAANLAND komt tevoorschijn.

December 2019 (foto Aimée Klerk).

sportfondsenbad dec 2019 aimee klerk

Dit schreven we eerder over het Sportfondsenbad.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *