De gemeente Zaanstad wil niet dat een deel van het water bij het Sportfondsenbad aan de Mauvestraat gedempt wordt. Er mag wel een nieuwe weg bij het voormalige zwembad komen.

De plannen voor de verbouw door J. H. Bakker van het zwembad tot gezondheidscentrum liggen al jaren stil door problemen bij de bouwer, waaronder een faillissement. Het gebouw werd twee maal gekraakt.

Het dempen van de buitenruimte aan de achterzijde van het sportfondsenbad om de verbouwing te realiseren is geweigerd, omdat de adviescommissie Welstand en Monumenten Zaanstad een negatief advies uitbracht over het bouwplan aldus een woordvoerder van de gemeente.

“De essentie van het monument is een gebouw in het water. De plaats van het terras ligt aan de meest prominente en beeldbepalende kant van het gebouw. Een overhangende steiger boven het water is denkbaar maar dempen schaadt de monumentale waarde van het gebouw. De commissie is derhalve niet akkoord met het dempen van de buitenruimte onder het terras, ze stelt dat het water moet kunnen doorlopen tot aan de gevel van het gebouw”.

De verbouwing sleept al jaren, in feite zou het project in 2016 al moeten zijn opgeleverd. In 2012 verdwenen de krakers uit het pand om de verbouwing tot gezondheidscentrum mogelijk te maken. In de buurt kwam wel het Medisch Centrum Zaanzorg in het Van Raaltenpark, een paar honderd meter verderop.

In december 2015 ging J.H. Beheer BV failliet, waarmee de toekomst Sportfondsenbad onzeker werd. De Investeringsmaatschappij Sportfondsenbad was voor 95% eigendom van JH beheer BV. Bakker heeft inmiddels de investeringsmaatschappij voor € 12.500 gekocht van de curator omdat er geen andere koper te vinden was.

Erfpacht

Zaanstad heeft laten weten dat “er een erfpachtovereenkomst is gesloten met Investeringsmaatschappij Sportfondsenbad“ wat betekent dat Bakker alleen de erfpachtcanon aan de gemeente betaalt.

In 2008 is het pand bij openbare inschrijving verkocht. Vier partijen hadden geboden en Bakker heeft het hoogste bod van 4,5 ton neergelegd. Die aankoopsom is door de erfpacht-constructie niet betaald aan de gemeente.

Begin 2017 werd het verpauperde pand gekraakt. In april van dat jaar probeerde Bakker al tevergeefs de krakers uit het zwembad te krijgen. In juni verlieten de krakers op last van de rechter het pand.

In de nieuwe plannen is geen sprake meer van een gezondheidscentrum maar van werk- en woonruimte: woningen en kantoren.

Voor de verleende omgevingsvergunning om een ‘uitweg‘ te realiseren bij de Mauvestraat 162 is het mogelijk om t/m 30 oktober bezwaar aan te tekenen. Ook tegen geweigerde vergunning voor het ‘dempen buitenruimte sportfondsenbad‘ kan bezwaar worden aangetekend.

Hieronder de voorkant van het zwembad en daaronder de bord met de aankondiging dat er nu echt gebouwd wordt.