Een bizarre ontknoping in een Italiaans zwembad nekte de dames van ZV de Zaan op weg naar de finale van de Euro cup. Zondag wonnen ze nog wel brons in de troostfinale.

De handbalheren van HV Zaanstreek eindigen knap op plek 2 in hun eerste seizoen in de 2e divisie. Het is feest bij de volleyballers van Compaen en VV Zaanstad. De Kraaien-dames stijgen op en vallen de top 3 aan.

Dit zijn de sportuitslagen van het afgelopen weekend.

Zaterdag 13 april

Honkbal

Vorige week begon Cromtigers het nieuwe honkbalseizoen met een overwinning bij de promovendus in Groningen. Deze zaterdag was de eerste thuiswedstrijd en die leverde ook punten op.

WedstrijdUitslag
2e klasse B herenCromtigers – Thamen27-20
Selectie Cromtigers 2023

Volleybal

Zaanstad heren 1 promoveert na een 1-3 winst vanuit de Topdivisie naar de nieuwe Super divisie. Door deze score is de ploeg van coach Dwin Brouwer niet meer afhankelijk van wat de concurrenten nog doen tijdens inhaalwedstrijden. Meer over deze laatste wedstrijd van het seizoen en de reactie van Brouwer lees je hier.

Bij Compaen was het vorige week al feest toen het kampioenschap in de Eerste divisie officieus binnengehaald was. Zaterdagavond werd er afgetekend gewonnen in de laatste pot van het seizoen. De titel is een feit.

Compaen heren 1 met de titel.

Bij de dames in de tweede divisie speelden Zaanstad 2 en Compaen nergens meer voor. Voor de dames van Zaanstad 1 stond er nog wel wat op het spel. Door een 1-3 winst bij Taurus eindigen zij als 4e en spelen ze a.s. zaterdag 20 april play off wedstrijden voor promotie.

WedstrijdUitslag
Topdivisie heren BVolley Tilburg – Merkala Zaanstad1-3
Eerste divisie heren BCompaen – Inter Rijswijk 24-0
Tweede divisie dames CTaurus – Merkala Zaanstad1-3
VCV – Merkala Zaanstad 20-4
Compaen – Armixtos3-1

Waterpolo

De finale van de Euro cup was binnen handbereik voor de dames van ZV de Zaan. In het Italiaanse Triëst was de ploeg van Mick van den Bree oppermachtig tegen thuisclub Triëste. Althans, voor driekwart van de wedstrijd. In het laatste kwart scoorde de thuisploeg nog vijf doelpunten en kwam de Zaan (ook met een gegeven penalty) niet tot scoren. Lees ook ons verslag.

ZV de Zaan heren 1 heeft nog drie wedstrijden te spelen in de Eredivisie voordat de spanning begint in de play offs. Ze speelden dit weekend een uitwedstrijd bij UZSC. Voor de Ham staan er nog twee wedstrijden op het programma. De ploeg won van PSV en komt daardoor los van de laatste plek.

De Ham dames 1 staat 7e en had net zo goed niet naar het zwembad hoeven te komen, gezien de uitslag tegen nummer 2 UZSC.

WedstrijdUitslag
Eredivisie herenUZSC – ZV de Zaan8-10
ZV de Ham – PSV14-12
Euro cupTriëste – ZV de Zaan8-10
Eredivisie damesZV de Ham – UZSC3-18
ZV de Zaan keepster Britt van den Dobbelsteen gepasseerd.

Zondag 14 april

Handbal

De heren van HV Zaanstreek speelden de laatste ronde in het zaalseizoen en eindigen als 2e. Die plek geeft recht op een rangorde wedstrijd tegen de nummer 2 van de andere 2e divisie. Daar zal de club echter vanaf zien. Vorig jaar werden de mannen kampioen in de Hoofdklasse en promoveerden ze naar de landelijke 2e divisie. Lang stonden ze 1e maar het kampioenschap zat er net niet in.

Speler Wouter van Lienen blikt terug op het seizoen:

‘Met een 38-38 eindstand hebben we deze competitie afgesloten op de 2e plaats wat voor een debuutjaar enorm knap is. Een mooie busreis van Hellingman met een grote supportersschare is een perfect einde van het seizoen.’

De dames spelen alweer in de veldcompetitie en ontvingen Schagen.

WedstrijdUitslag
Heren zaal 2e divisieHVC – HV Zaanstreek38-38
Dames veld 2e klasseHV Zaanstreek – Schagen30-43

Honkbal

Voor de Odiz Frogs begon het nieuwe seizoen dit weekend met een uitwedstrijd in Amsterdam.

Coach Eric Stans:

‘Odiz stapelt fout op fout in de 8e inning en geeft de wedstrijd weg. De teams waren aan elkaar gewaagd, waarbij Odiz elke keer de leiding nam en op voorsprong stond in de 7e inning. 4 fouten en enkele honkslagen konden we niet meer goed maken aan slag. Volgende week is de 1e thuiswedstrijd en moet het beter gaan dan vandaag.’

WedstrijdUitslag
4e klasse B herenQuick Amsterdam – Odiz Frogs14-8

Hockey

De heren van de Kraaien staan 10e en speelden tegen nummer 3 Gouda. Er vielen veel doelpunten maar niet in de gewenste verhouding.

De meiden gingen naar nummer 2 Saxenburg voor een aanval op de top 3. Ze deden daar zeer goede zaken door te winnen. Op plek 4 is de achterstand tot de top 3 gekrompen tot een punt. En dan heeft de nummer 3, Voorhout, ook nog een wedstrijd meer gespeeld (zie stand). Er zijn nog vier wedstrijden te spelen in de competitie.

WedstrijdUitslag
3e klasse herenKraaien – Gouda2-4
4e klasse damesSaxenburg – Kraaien0-2
Kraaien dames

Rugby

Deze zondag was er weer een thuiswedstrijd voor Zaandijk in het Jagersveld. Die ging tussen de nummer 5 tegen de nummer 6 in de 2e fase. Zaandijk won.

WedstrijdUitslag
2e klasse noord (H)Zaandijk – Cas R.C. 238-19

Waterpolo

Een troostfinale is een wedstrijd die je niet wilt spelen. Toch wisten de dames van ZV de Zaan het op te brengen weer in het zwembad te springen na de domper van zaterdagavond. Met trots wonnen zij het brons.

WedstrijdTijd
Troostfinale Euro cup (v)BVSC – ZV de Zaan8-15
Toch trots op het brons in de Euro cup. (Beeld: LIvestream)

Door Edwin Kleiss. Foto’s waterpolo: Familie van den Dobbelsteen.