Het was weer een weekend vol spanning. Vele mensen zagen de Nederlandse waterpolodames de EK finale winnen van Spanje met een hoofdrol voor de Zaanse Bente Rogge.

In Wormer waren alle ogen gericht op Groen Geel en KZ tijdens de Zaanse derby van de Korfballeague.

In Koog aan de Zaan volleybalde Zaanstad tegen Zaanstad.

Dit zijn de sportuitslagen van 13, en 14 januari.

Zaterdag 13 januari

Korfbal (Zaal)

Alle ogen waren zaterdagavond gericht op de mooie Zaanse pot tussen Groen Geel en KZ in Wormer.
De thuisploeg kende een fantastische eerste helft maar moest het in het tweede bedrijf toch uit handen geven tegen de ploeg van Tim Bakker. Zie ook ons uitgebreide verslag.

Met nog een wedstrijd tot het midden van de competitie staat Groen Geel op plek 9 van de tien ploegen op het hoogste niveau. KZ staat nu gedeeld aan kop met PKC en LDODK.

In de overgangsklasse kwam KVZ ’23 in sporthal de Struyck net te kort voor de eerste overwinning van het seizoen. Met slechts een punt uit de eerste zeven wedstrijden vinden we KVZ helemaal onderaan.

Verder kwamen alleen OKV en Zaandam Zuid tot winst deze zaterdag.

WedstrijdUitslag
KorfballeagueGroen Geel – KZ13-25
Overgangs klasseKVZ ’23 – Excelsior22-23
1e klasse DRefleks – Roda Westzaan22-15
2e klasse FHaarlem – Furore17-13
3e klasse GHBC – OKV17-19
ADOS – Zaandam Zuid10-12
Spelers KZ bedanken de fans.

Volleybal

Na de verloren bekerwedstrijd van afgelopen woensdag speelde Zaanstad heren 1 weer thuis voor de competitie. Zaterdagavond ontvingen zij als nummer 2 de nummer 5 van de competitie. Er werd gewonnen. Het verschil met koploper Sliedrecht sport is twee punten.

Compaen heren 1 staat eerste in de 1e divisie. Zij gingen op bezoek bij de nummer 8 en wonnen ook. Met 42 punten hebben ze twee punten voorsprong op concurrent Numidia.

Bij de dames was er een leuke derby binnen een en dezelfde club. Zaanstad dames 1 tegen Zaanstad dames 2.

Opvallens was dat dames 2 het tot nu toe beter deed in de competitie. Daar deed dames 1 iets aan. Ze wonnen met 4-0.

Compaen verloor en zo staan de Zaanse ploegen weer op een rijtje.

De vereniging Compaen schreef dit in het wedstrijdverslag:

Compaen heren 1 heeft de motor bij de herstart van de competitie weer op gang gekregen. Er bleken aan het begin van de tweede seizoenshelft geen kerststol- of oliebollenkruimels in de raderen te verblijven. Met een solide winst van 1-3 bij RVV is voor de lijstaanvoerder de rondrit op de platte kar door het dorp Oostzaan weer een etappe dichterbij gekomen.

De puntenverschillen tussen de koploper met de directe achtervolgers in de zuidelijke eerste divisie bleven na de twaalfde competitieronde gelijk. Zo langzamerhand begint er wel wat tekening te komen in de stand van de spannendste poule van het landelijk volleybal. Het aantal kanshebbers op de drie rechtstreekse promotieplaatsen slinkt met de week. Het is nu de tijd van aan- of afhaken. 

Compaen gebruikte de winterbreak voor anderhalve week inactiviteit. Er was de afgelopen maand ook geen oefenwedstrijd, omdat er bij het tweede team – uitkomend in de andere poule van de eerste divisie – te veel spelers ziek, zwak, misselijk of om andere reden verhinderd waren. Het was dus even afwachten hoe het team er bijstond. In de kustbewoners trof Compaen bovendien tegenstanders die zo wisselend als eb en vloed presteren. Winnen bij titelkanshebber Limax 2 en verliezen van degradatiekandidaat Protos.

De wedstrijd in de monumentale hal begon later dan gepland vanwege de presentatie van een sponsor, die middels de tekst op panelen een omzet van meer dan honderd miljoen draait. Afwachten dus of Nimir volgend seizoen in de Boomsmahal zijn volgende uitdaging ziet.

Compaen behaalde de vierpunter zaterdag met volleybal van een redelijk niveau. Het was niet goed en niet slecht, wel was het degelijk. Het foutenpercentage in de aanval was zelfs niet eerder zo laag. Met 19-25 en twee keer 17-25 waren de setwinsten royaal, terwijl de tweede set met 25-20 naar de thuisploeg ging.

Coach Mark Schoone kreeg in het duel met RVV ook weer het bewijs dat hij over een brede selectie beschikt. Op de diagonaal hielden Milan Muijs en Daniël Homburg elkaar scherp, als passerloper vochten Koen van de Wetering en Jelmer de Jong een verwoede concurrentiestrijd uit en spelverdeler Jasper Geerdink is een adequate vervanger voor Nikita Artamonov.

Compaen moest tijdens de wedstrijd voortdurend goed bij de les blijven. De Katwijkers visten nogal wat ballen op in het achterveld en verdedigden het net met hun blokkering bij tijd en wijle met verve. Anders dan in de wedstrijd in Oostzaan – 4-0 in het voordeel van Compaen – stond er een team in het veld en geen zes individuen. RVV had echt zin om te stunten en paarde defensieve arbeid aan volleybalintelligentie door met prikballen de lege plekken van de bezoekers te bestoken. Toen daar ook nog eens een venijnige opslag bijkwam – goed voor drie Compaen-ketsers – en de aanval van de Oostzaners begon te haperen, leken de Zuid-Hollanders inderdaad op weg naar een sensationele uitslag.

Schoone kent de luxe van  bekwame vervangers voor de ‘starting seven’ en bracht bij het begin van de derde set drie nieuwe spelers binnen de lijnen. Zij brachten de enigszins haperende motor weer op gang, waardoor Compaen redelijk eenvoudig naar twee keer 17-25 en daarmee de wedstrijdwinst van 1-3 kon lopen. Op matchpoint mocht Evert Hankes, die de voorafgaande donderdag pas weer had getraind na wekenlang blessureleed, op de serviceplek plaatsnemen. De bal kwam simpel over het net waarna de ingewisselde middenblokkeerder de assist voor de beslissende aanval van Van de Wetering gaf. 

Compaen vervolgt de competitie zaterdag met een thuiswedstrijd tegen Jokers, een van de kanshebbers op de titel in de eerste divisie. 

Persbericht Compaen.
WedstrijdUitslag
Topdivisie heren BMerkala Zaanstad – Spaarnestad3-2
Eerste divisie heren BHabithuis – Compaen1-3
2e divisie dames CKalinko – Compaen3-1
Merkala Zaanstad – Merkala Zaanstad 24-0

Waterpolo

Deze wedstrijd in het kader van de wintercup werd gespeeld in zwembad de Crommenije.

WedstrijdUitslag
Wintercup damesZV de Ham – ZVL 188611-12

Zondag 14 januari

Badminton

Matchpoint speelde zondag weer thuis. Hillegom kwam op visite in sporthal de Koog. Dorien Schreurs stuurde ons dit verslag:

‘Matchpoint 1 mocht zondag thuis in actie komen en was gebrand weer wat punten binnen te slepen om de vierde positie te verstevigen. Dit is goed gelukt met een spannende 4-4 tegen Hillegom 2. De heren, Jasper en Dennis, begonnen sterk en pakten hun dubbel in twee overtuigende sets. De dames, Dorthe en Arianne, volgden hun voorbeeld en revancheerden zich ten opzichte van de uitwedstrijd. De heren enkels werden helaas verloren, maar de dames trokken de stand met hun singles naar 4-2. De eerste mix leek daarna de goede kant op te gaan, maar kantelde toch in de derde set naar Hillegom. De tweede mix, waar Mitchell samen met Dorthe in actie kwam, werd helaas ook verloren. Met dit gelijkspel lijkt handhaving in de 4e divisie binnen handbereik.’

WedstrijdUitslag
4e divisie afd 7Matchpoint – Hillegom4-4
Matchpoint.

Handbal

De handbalheren hadden niet verwacht dat ze na de promotie van afgelopen voorjaar aan het begin van 2024 koploper zouden zijn. Zondag speelden ze in topsportcentrum de Koog en hoopten tegen de nummer 8 de goede lijn voort te zetten in het nieuwe jaar. Dat lukte, met een klein verschil in de score.

Speler Wouter van Lienen stuurde ons weer een patent verslagje:

‘Vanmiddag stond de wedstrijd HvZ HS1- Auto Smeeing BDC HS1 op het programma. De vorige ontmoeting werd nipt gewonnen met 23 – 24 dus een gelijkwaardige sterke tegenstander. De eerste helft werd begonnen met een kleine achterstand maar deze kon het team door goed samenspel goed inlopen en dit bleef de eerste periode. De tweede helft was de tegenstander iets sterker en wij miste diverse kansen op rij. Het team herpakte zich in de laatste 10 minuten en door goed samenspel werd dit niet meer uit handen gegeven, eindstand 24-22.’

Ook de dames speelden thuis in de Koog. Zij stonden 5e en kwamen te kort tegen de nummer 2.

WedstrijdUitslag
Heren zaal 2e divisieHV Zaanstreek – BDC24-22
Dames zaal 2e klasseHV Zaanstreek – US 317-25

Waterpolo

Deze wedstrijd werd gespeeld in zwembad de Slag.

WedstrijdUitslag
Wintercup damesUZSC – ZV de Zaan6-10

In het zonnetje

Veel fans volgen hun favoriete club tegenwoordig ook via livestreams. Daar wordt dan heel kundig commentaar bij geleverd. Bij Groen Geel – KZ was dat in handen van Dennis Dallinga en Wouter Nootebos. Zij stellen zich met hun kundig commentaar altijd op de achtergrond maar mogen ook wel eens in beeld.

Dennis Dallinga (geel shirt) en Wouter Nootebos tijdens de livestream van Groen Geel tegen KZ.

Door Edwin Kleiss.