Gijs Doeglas, de vakspecialist Ecologie van onze gemeente, adviseert Zaanstad om het zogenaamde Naoorlogse bos van het Hembrugterrein gesloten te houden voor publiek.

Hij benadrukt dat het naoorlogse bos een van de weinige echte bossen is die Zaanstad rijk is, en juist omdat het sinds aanleg niet toegankelijk is geweest heeft het zich bijzonder kunnen ontwikkelen. 

Door het gebrek aan beheer en bemoeienis is het een voedingsbodem geworden voor allerlei soorten die nergens anders voorkomen: roofvogels die broeden, spechten in het dode hout, minstens drie soorten vleermuizen die dat hout als kraamkamer gebruiken, een hoop insecten die een heerlijk hapje voor vogels vormen… 

Het in ‘oude staat’ houden van het bos zou overigens waarschijnlijk ook de meest goedkope oplossing betekenen. Zaanstad heeft getekend voor ontsluiting en onderhoud van het stukje Hembrugterrein waar geen geld aan te verdienen is.

De ecoloog vindt wel dat mensen van het bos moeten kunnen genieten, maar dan door er omheen te lopen en niet er doorheen: 

‘Het dichte, donkere, spannende bos gesloten houden, daar heeft de natuur het meeste aan.’

Landschapsarchitect Marc Kerpel roemt de cultuurhistorische waarde en de natuurwaarde van het Plofbos, dat is ouder dan het Naoorlogse bos en werd aangeplant om een natuurlijke bescherming te bieden tegen explosies. Ze gaan de komende tijd bekijken hoe het terrein ontwikkeld zal worden. Bekijk hier het filmpje dat Gijs en Marc voor het college maakte. 

PS. Ecoloog Gijs heeft het over het HEMburgterrein, wij leggen de KLEMtoon altijd anders. Waarvan akte.