Station Zaandijk Zaanse Schans: ‘Zeg nooit nooit’ werd liefdeloos verval #2

Nadat we in oktober 2019 nog met iets van hoop schreven over het tunneltje dat de toegangspoort is voor toeristen die de Zaanse Schans willen beleven, werd het stil. Totdat begin dit jaar het onzichtbare kunstwerk dat Zaanstad 80.000 euro kostte werd ondergespoten.

Misschien geen hele grote ramp, want het werk werd niet herkend en niet gezien. Niet door Zaankanters en ook niet door toeristen. Zelfs de kunstenaar was niet blij. Het werk was niet volgens afspraak uitgevoerd en Prorail en Zaanstad wezen, zoals gewoonlijk naar elkaar. Toen we vroegen of er iets zou worden gedaan aan de staat van ‘oplevering’ van het tunneltje en van het ‘kunstwerk’ reageerde Zaanstad lekker lichtvoetig: ‘Zeg nooit nooit’.

We zijn weer wat maanden verder en we kregen van Corine Gorter een mailtje dat er was schoongemaakt. Tenminste, er is een dappere poging gedaan:

Eerder kregen we foto’s van Eveline Blok. Wat we zagen was treurige ellende. En schaamteloos verval:

Eveline Blok
Eveline Blok

Hier een Zaanse minuut die we in 2018 maakten. Wij volgden Gerrit en Ria op hun ontdekkingstocht door de tunnel:

En kort na oplevering schreven we:

‘De tunnel die voor veel toeristen van Zaanstad de eerste kennismaking is met onze streek stinkt, is waterig, beschikte gisteren – alweer – over een stukke, én piepende lift, en heeft een coating die het nu al opgeeft. Daarbij ziet werkelijk niemand het kunstwerk.’

Ook toen stuurde Orkaan-lezeres Eveline Blok ons foto’s van de gebladderde coating:

Tunnelvisie

We filmden meerdere keren in de geplaagde tunnel. Hierbij een greep uit onze arthouse-collectie ‘Tunnelvisie’:


Advertentie

Deel dit artikel:

5 reacties

 • gerrit voorn

  loop regelmatig door het tunneltje. Onderhoud zeer slecht zag het al na het renoveren van de trappen.
  Dit moest zo goedkoop mogelijk., wat ik wel mooi vindt is de tegels met motief.
  Helaas wordt dit verpest door KLZ en..
  Ik fietste van daag langs de spoorlijn en daar gingde intercity voorbij het geel was zwart maar er stond geen stoomlocomotief voor. Als ik het onderhoud aan de buitenkant zie kan ik net zo in een goederen trein stappen met mij overal stappen.

 • Kick van der Horst

  Ik liet, op weg naar zwemles, mijn dochter vroeger de molens en huisjes in het kunstwerk ontdekken. Ik word hier ontzettend verdrietig van.
  Ten eerste is het geen reclame voor je stad, dit armoedige verwaarloosde tunneltje.
  Ten tweede verdient dit kunstwerk een tweede kans, een duidelijk bordje met instructies al dan niet met QR code en elke dag een paar toeristen die de lijntjes volgen om de tekening te ontdekken.

 • Elke dag zie ik touristen verdwaasd lopen… wat nu de uitgang richting molens is? De lift aan de ‘stationskant’ is al sinds begin vorig jaar kapot… wegens vandalisme zegt de NS. iedereen die slecht ter been is, een koffer of kinderwagen heeft.. pech gehad. Uitstraling van het station zegt… het kan ons niet interesseren. een ‘kunstwerk’ heb ik nooit mogen zien.

 • Frits Krom

  Ik heb veel stations onderdehand gezien, van binnen en van buiten, maar dat van Zaandijk-Zaanse Schans valt echt wel in de groep ,,zwervers onderkomen”: zó afgetrapt en absoluut NÍÉT onderhouden als het eruit ziet. Lelijker, afstotelijker visitekaartje kan men de per trein arriverende tourist niet presenteren. Amsterdam streeft ernaar om de toeristenstroom daarheen af te remmen en ik verdenk de verantwoordelijken voor het onderhoud van dit station ervan, iets dergelijks voor de Zaanse Schans en omgeving na te streven: publiek afschrikken, wegjagen. Of zie ik het toch te donker in?

 • Jeroen Brekelmans

  AG we hebben een straks weer een mooi tunneltje bij om te slopen en te vervuilen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *