Nadat we in oktober 2019 nog met iets van hoop schreven over het tunneltje dat de toegangspoort is voor toeristen die de Zaanse Schans willen beleven, werd het stil. Totdat begin dit jaar het onzichtbare kunstwerk dat Zaanstad 80.000 euro kostte werd ondergespoten.

Misschien geen hele grote ramp, want het werk werd niet herkend en niet gezien. Niet door Zaankanters en ook niet door toeristen. Zelfs de kunstenaar was niet blij. Het werk was niet volgens afspraak uitgevoerd en Prorail en Zaanstad wezen, zoals gewoonlijk naar elkaar. Toen we vroegen of er iets zou worden gedaan aan de staat van ‘oplevering’ van het tunneltje en van het ‘kunstwerk’ reageerde Zaanstad lekker lichtvoetig: ‘Zeg nooit nooit’.

We zijn weer wat maanden verder en we kregen van Corine Gorter een mailtje dat er was schoongemaakt. Tenminste, er is een dappere poging gedaan:

Eerder kregen we foto’s van Eveline Blok. Wat we zagen was treurige ellende. En schaamteloos verval:

Eveline Blok
Eveline Blok

Hier een Zaanse minuut die we in 2018 maakten. Wij volgden Gerrit en Ria op hun ontdekkingstocht door de tunnel:

En kort na oplevering schreven we:

‘De tunnel die voor veel toeristen van Zaanstad de eerste kennismaking is met onze streek stinkt, is waterig, beschikte gisteren – alweer – over een stukke, én piepende lift, en heeft een coating die het nu al opgeeft. Daarbij ziet werkelijk niemand het kunstwerk.’

Ook toen stuurde Orkaan-lezeres Eveline Blok ons foto’s van de gebladderde coating:

Tunnelvisie

We filmden meerdere keren in de geplaagde tunnel. Hierbij een greep uit onze arthouse-collectie ‘Tunnelvisie’:


Advertentie