Station Zaandijk Zaanse Schans: ‘Zeg nooit nooit’ werd liefdeloos verval

Nadat we in oktober 2019 nog met iets van hoop schreven over het tunneltje dat de toegangspoort is voor toeristen die de Zaanse Schans willen beleven, werd het stil.

Een jaar eerder was een onzichtbaar kunstwerk geplaatst dat Zaanstad 80.000 euro kostte. Het werk werd niet herkend en niet gezien. Niet door Zaankanters en ook niet door toeristen.

De kunstenaar zelf was niet blij. Het werk was niet volgens afspraak uitgevoerd en Prorail en Zaanstad wezen, zoals gewoonlijk naar elkaar. Toen we vroegen of er iets zou worden gedaan aan de staat van ‘oplevering’ van het tunneltje en van het ‘kunstwerk’ reageerde Zaanstad lekker lichtvoetig: ‘Zeg nooit nooit’.

We zijn (veel) meer dan drie jaar verder en we zeggen ‘nooit’.

Gisteren kregen we foto’s van Eveline Blok. Wat we zagen was treurige ellende. En schaamteloos verval:

Eveline Blok
Eveline Blok

Hier een Zaanse minuut die we in 2018 maakten. Wij volgden Gerrit en Ria op hun ontdekkingstocht door de tunnel:

En kort na oplevering schreven we:

‘De tunnel die voor veel toeristen van Zaanstad de eerste kennismaking is met onze streek stinkt, is waterig, beschikte gisteren – alweer – over een stukke, én piepende lift, en heeft een coating die het nu al opgeeft. Daarbij ziet werkelijk niemand het kunstwerk.’

Ook toen stuurde Orkaan-lezeres Eveline Blok ons foto’s van de gebladderde coating:

Tunnelvisie

We filmden meerdere keren in de geplaagde tunnel. Hierbij een greep uit onze arthouse-collectie ‘Tunnelvisie’:


Advertentie

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Remy Frank Krijnen

  wordt ook eens tijd dat ze de lift maken, dies al dik halfjaar defect.

 • Edwin Kleiss

  Wat is er moeilijk aan om de muren een fris (groen) kleurtje te geven en er wellicht wat molentjes op te schilderen. Daar is heus geen onzichtbaar kunstwerk van 80.000 euro voor nodig.

  Het tunneltje is het eerste dat toeristen zien, het is je entree. Heet ze welkom en verwijs met pijlen naar de schans. Nu zie ik nog regelmatig mensen zoekend bij het KFC terrein staan, aan de ‘verkeerde’ kant van het station.

  Het is niet moeilijk. Denk eens na hoe je zelf ontvangen zou willen worden als je de weg niet zou kennen en een leuke dag wilt hebben.

  • Didier Hennequin

   Die molentjes zijn er al: dat is dus dat onzichtbare kunstwerk. Toen dat werd geplaatst, en dus nog zonder de lichtgekleurde voegen, kon je dat prima zien. Ik stel voor dat die voegen drie tinten donkerder worden gemaakt, dan zie je ze tenminste. Fluorescerende voegen werken niet; daarvoor wordt het niet donker genoeg in het tunneltje – ook ’s avonds niet.

  • Dit vereist inlevingsvermogen en empathie. Ik wil niet beweren dat dit geheel ontbreekt. een klein beetje meer kan geen kwaad.

 • Pieter Heine

  Toch de voegen uitnemen en vullen met glow in the dark, zoals eerder besproken, of een meer contrasterende voeg. Punt van glow in the dark is, dat je het, je raad het al, savonds vooral goed ziet. Nu jezelf afvragen wanneer de toeristen er langs komen….

 • Siem van Westen

  Nu er overal gekeken word waar er Monet-wandschilderijen kunnen komen….?
  Misschien met een duidelijke pijl richting de Schans?
  Als dat onder aan de perrontrap komt is het duidelijk.

  En de lift.
  Ns/prorail dwingt Zaanstad tot giga uitgaves maar Zaanstad mag niets verlangen zoals een werkende lift voor mindervaliden!?

 • Marcello Dompig

  Ik vindt dit zo belachelijk dat gemeente of NS er niks aan doen tegenwoordig zie je veel stations worden verbouwd tot modern dat zouden ze met deze station zekers moeten doen aangezien de toeristen die daar komen. Maar ja dagelijks zie ik hangjongeren blowen in de liften of stinkt het naar plas. Het station moeten ze verbouwen en goeie camera’s hangen dan wil ik zien of mensen nog gaan plassen of hangjongeren rondhangen.

 • Ik had ook best een onzichtbaar kunstwerk willen maken voor € 80.000,- dan schrijf ik ook nog een onzichtbaar gedicht, helemaal gratis.
  Maar even zonder dollen: waarom wordt dat kunstwerk niet gefixt? Pas de voegen aan.

 • Hans de Wolf

  Nog een misser van de gemeente Zaanstad: de klok op het pleintje aan de westkant van het station: die staat heel lang stil. Een werkende klok is handig bij een station, om te weten of je nog moet haasten om de trein te kunnen halen. Dat moet de gemeente ook denken, anders was de klok er nooit neergezet.

  Ik heb dat op 29 mart ‘22 aan de gemeente doorgegeven via een melding openbare ruimte, en kreeg als antwoord dat de status ‘afgehandeld’ was, met de uitleg:

  “Uw melding is doorgestuurd naar het onderhoudsbedrijf. Het onderhoudsbedrijf beoordeelt de melding. Een spoedmelding wordt zo snel mogelijk verholpen. Overige meldingen worden binnen tien werkdagen definitief, dan wel tijdelijk, opgelost.”

  Resultaat: er is niets gebeurd, de klok staat nog steeds stil.

 • Frits Krom

  Ja, zó kan ik het ook. Ben geen erkend kunstenaar en zo te lezen is dat ook totaal niet nodig. Paar absoluut onopvallende streepjes en hùp, ik sta niet meer rood. Hoera!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *