We kregen mail van Kick van der Horst: “Beste Orkaan, jullie weten altijd alles… dit symbool staat op de straat bij molen de Dood maar wat betekent het? ‘Google Lens’ levert helaas geen hits op.”

Beste Kick, dank voor het compliment. We weten echt niet alles, maar dit toevallig wel. De stoepkrijt-schildering is onderdeel van het masterplan The Way We Walk van Zaanstad, Stichting de Zaanse Schans en Marketing Zaanstad om toeristen veiliger te laten lopen naar en op de Zaanse Schans.

De eerste keer dat toeristen met de boodschap geconfronteerd worden is als ze op de Stationsstraat in Koog aan de Zaan lopen. Daar zien ze een prullenbak voorzien van een ‘wrap’ (ja, alles moet in het Engels) met daarop het logo van een persoon (m/v) die een kaart vasthoudt met daarop stippellijntjes.

De boodschap is ons overigens niet geheel duidelijk: is het een speurtocht? Heb je een kaart nodig? Is het de bedoeling dat je met die kaart voor je neus loopt (walkt)? Dat laatste lijkt ons overigens niet aan te raden. (Onder de foto tikken we verder)

Stationsstraat: The Way We Walk-wrap (foto De Orkaan)

Als ze de straat oversteken zien ze bij molen De Dood dus de stoepkrijttekening die jij op de foto zette: persoon met kaart (zonder stippeltjes en zonder tekst) maar met een pijl: die kant op (dus toch een speurtocht?). Het blijft raden naar de bedoeling van de boodschap. (Onder deze foto tikken we weer gewoon verder.)

Foto: Kick van der Horst

Op de route naar de Zaanse Schans staan ook andere borden, onderstaande troffen we aan bij de bushalte bij het Michael-College. Niet The Way We Walk maar: Visiting The Zaanse Schans?” (‘Onderweg naar de Zaanse Schans?). De boodschap: een pijl. (Alsof er niks gebeurd is, tikken we ook onder deze foto gewoon verder).

Bij de bushalte (foto De Orkaan)

De ontknoping staat op andere borden (wij vonden er eentje op het parkeerterrein – er zouden er meer komen, maar die zagen we nog niet). Er zijn dus drie regels (three):

  1. Op de stoep lopen
  2. Links en rechts kijken
  3. Oppassen voor fietsers

Briljant in z’n eenvoud zeggen we dan. Er zijn natuurlijk ook vragen waar we geen antwoord op hebben: wie heeft dit bedacht? Wat kostte het? Werkt het ook?

Welcome: The Way We Walk (foto De Orkaan)

Lees ook: