Stoplichtconvenant zet criminelen op straat

Criminelen die een eigen plekje nodig hebben voor hun wietplantjes, de productie van synthetische drugs, de handel in mensen, de opslag van wapens, het bedrijven van illegale prostitutie of als clubhuis om samen te zijn de vrienden van hun buitenwettelijke motorgang, gaan het moeilijk krijgen.

De gemeente heeft de samenwerking gezocht met politie, makelaars en andere gemeenten zo lezen wij in een persbericht van ZNSTD:

De gemeenten Zaanstad, Purmerend, Heerhugowaard en Alkmaar hebben vandaag samen met de politie Noord-Holland en makelaarsverenigingen NVM-MVA en VBO Makelaar een convenant gesloten voor een strengere screening van kandidaat huurders. Met de ondertekening van dit ‘Stoplichtconvenant’, vanochtend in het stadhuis van Zaanstad, start een nieuw hoofdstuk in de gezamenlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit die gebruik maakt van vastgoed.

‘Stoplicht’ slaat op het advies dat na screening door de politie voor de makelaar wordt opgesteld: groen (geen bezwaar) of rood (negatief advies).

De foto linksboven is gemaakt door Mike Bink. Wij hebben er zelf dat geinige stoplichtje in gefröbeld #trots

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Bert Schaap

  Misschien is het ook handig om potentiele huurders van sociale woningen te screenen. Vooral Afrikaanse “vluchtelingen” vinden het nodig om op open vuurtjes te koken, in de toegewezen flatwoningen (Wormer). Als men verhaal gaat halen bij de betreffende woningbouw verenigingen, wordt er dringend toch vriendelijk verzocht om hier geen ruchtbaarheid aan te geven en de publiciteit niet te zoeken. Wegens het instortende draagvlak.
  Legendarisch zijn de verhalen over de pogingen om een defecte cv-ketel met een brandende krant, weer aan de gang te krijgen. Je verzint het toch niet.

  • Hans Kuyper

   U verwart onwetendheid met criminaliteit.
   Ik denk dat vuurtjesstokende Afrikanen iets makkelijker bij te sturen zijn dan mensenhandelaars of professionele wietkwekers. Daarnaast zou ik graag een statistiek zien van woningbranden veroorzaakt door wietplantages versus woningbranden vanwege brandende kranten in de cv-ketel.
   Overigens hulde dat u tegen het verzoek van de woningbouwverenigingen in durft te gaan! Door mensen als u kom je nog eens wat te weten. Alleen bent u het poepen in doucheputjes nog vergeten.
   Volgende keer reageren we weer on topic, afgesproken?

   • Harry de Beuker

    Hans probeer jij nou de mensen te vertellen hoe ze mogen reageren, niet doen,je gaat op een woningbouw vereniging lijken. Maar we weten nu wel waar de verstoppingen vandaan komen.

   • Bert Schaap

    Beste Hans,

    Het poepen in doucheputjes is mij niet bekend. Al zal deze ongetwijfeld gebruikelijke gewoonte, best wel voorkomen. Het storten van kilo’s rijst wel. Verder wil ik met deze volgens u off topic reactie wijzen op de enorme gevaren van beide, cq diverse activiteiten. Verder lijkt mij het wel degelijk een taak van de diverse verhuurders om bewoners van buiten de meer ontwikkelde gebieden, te wijzen op het gebruik van technische apparatuur, zoals daar zijn: Stopcontacten, verwarming, het toilet, en natuurlijk het door u genoemde doucheputje. Het door duidelijke uitleg wegnemen van gevaar en overlast lijkt mij een kleine taak.

    • Erik Esteie

     Ik ben het in deze met Hans eens dat er nogal wat cultuur verschillen zijn hoe om te gaan met “onze” westerse verworvenheden en het omgaan met poep rituelen, of hoe een vuurtje te stoken….

     Om weer ontopic te gaan

     Wat zijn eigenlijk de criteria om iemand een woning te weigeren?

     Is onaangepast gedrag genoeg om nee te zeggen bij het toewijzen, en wie bepaald wat onaangepast gedrag precies is?

     • Bert Schaap

      Ik vind een open vuurtje stoken in de keuken van een flatwoning toch redelijk op het randje zitten.(3 maal) Dit als voorbeeld. Weed telen, gasflessen opslaan, wapens opstapelen (Rotterdam) of drugslabs zijn grovere voorbeelden natuurlijk. In ieder geval worden de buren en/of een wijk in gevaar gebracht.
      Nederland is natuurlijk geen echt land, maar een grote stad vol met flats en rijtjeshuizen dus heb je al heel snel last van elkaar.

    • Hans Kuyper

     Helemaal waar, meneer Schaap. Maar nog steeds volslagen off topic.

     • Erik Esteie

      @ Bert, met alle respect

      Weed telen hangt nogal af van de manier waarop je dat doet(en is daar onderscheid in, niet voor zover ik weet)

      5 plantjes in de achtertuin is nog steeds weed telen en reden voor een WBV om je uit huis te zetten, want gevaarlijk voor de omgeving en het niet voldoen aan de huisregels van een WBV

      Verder heb ik hier in huis(ok, in de schuur) wat camping gas staan, Ik ga graag op vakantie en dan hou ik van kamperen. Daar hoort camping gas bij anders kan ik geen eten koken…

      En wat zijn wapens precies?

      Ik hou nogal van sabels en andere steekwapens en ze zijn nogal antiek, want gebruikt door de troepen van Napoleon in zijn campagne tegen de Russen(als voorbeeld)

      Is dit een reden om mij een woning te weigeren?

      Ook als ik een woning koop?

      En wat nu als ik graag mensen bij mij thuis ontvang en anderen hebben daar last van…, het schijnt dat we nogal hard praten als we in de tuin zitten. En die mensen logeren ook nog eens bij mij zolang ik het wil(mensen handel?)

      Wat ik bedoel is dat dit een middel is die ik misschien kan begrijpen als er van zware criminaliteit sprake is, tuurlijk moet een drugslab niet in een woonbuurt zitten…

      Maar op een of andere manier heb ik het vermoeden dat dit gebruikt gaat worden om de buurten te zuiveren van mensen die niks kwaads in de zin hebben maar toch, in de ogen van anderen, overlast veroorzaken

      Ik krijg een week gevoel bij dit soort maatregelen, maatregelen die misbruikt gaan worden om ieders vrijheden in te perken

      Ik geef maar als voorbeeld dat het onmogelijk gemaakt wordt om je huis te verhuren via airbnb, ook al is het je eigen huis wat je hebt gekocht met je hard verdiende centen

      En wat doen we met zogenaamde tokkies(asocialen), die mogen in de toekomst nergens meer wonen?

      Nog een laatste punt, ik heb dagelijks een open vuur in mijn keuken 😉
      (gasfornuis)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *