Tijdelijke asielopvang op Zaaneiland 🐸

De bouw van de containers aan de Veenpolderweg in Saendelft (Assendelft) is tijdelijk stilgelegd omdat de stikstofuitstoot van het project opnieuw berekend moet worden.

In afwachting van de hervatting van de bouw zal een groep van 80 asielzoekers tijdelijk in tenten op het Zaaneiland worden gehuisvest.

De groep is afkomstig uit het aanmeldcentrum in Ter Apel en stond op de nominatie om vandaag al in Zaanstad te worden opgevangen. Zaanstad dacht aanvankelijk ze op de asielboot aan de Gerrit Bolkade te kunnen opvangen. Maar daar zijn de dieselaggregaten nog niet aangekomen (die zijn nu nog in Westzaan ingezet). Andere tijdelijke opvang ontbreekt waardoor Zaanstad deze noodgreep moest doen.

Vanmiddag rond 16.00 uur zullen de eerste tijdelijke bewoners per bus aankomen. Wethouder Harrie van de Laan zal ze ontvangen met koffie en iets lekkers, daarbij is ook de buurt welkom:

“Als wij een rol kunnen spelen in menswaardige opvang van vluchtelingen en asielzoekers dan moeten we daar verantwoordelijkheid voor nemen.”

De opvang kan vergunningsvrij volgens de noodverordening worden geplaatst. Zaanstad stelt dat het aanvankelijk voor 6 weken is met de optie om dat nog eens met 6 weken te verlengen, “maar wettelijk gezien duurt ’tijdelijk’ in Nederland nooit langer dan 10 jaar, dus er is geen sprake van een permanente situatie.”

Deel dit artikel:

25 reacties

 • hans van rheenen

  Voor de Zaaneilanders op het eerste gezicht een slechte 1-aprilgrap … maar, met/over het lot van asielzoekers maak je toch geen grappen … ?

 • J.M. van den Berg

  Wat je er ook van vindt, maar als je dit artikel leest, springen de tranen toch in je ogen. Wat een droefenis in dit land.
  a) Bouw containers aan de Veenpolderweg in Saendelft (Assendelft) is stilgelegd, omdat de stikstofuitstoot opnieuw berekend moet worden. (iedere 4 minuten vliegt er een vliegtuig over Saendelft, maar dat telt niet, die stoten geen Stikstof uit….)
  b) Op de asielboot aan de Gerrit Bolkade zijn de dieselaggregaten (hoezo stikstofuitstoot?) nog niet aangekomen.
  c) Om 16.00 uur zullen de eerste bewoners aankomen. Wethouder Harrie van de Laan en de buurtbewoners zal ze ontvangen met koffie en iets lekkers. (Lijkt wel een Sinterklaasintocht)
  d) Hoezo tijdelijke situatie? “wettelijk gezien duurt ’tijdelijk’ in Nederland nooit langer dan 10 jaar, dus er is geen sprake van een permanente situatie.”

 • San Bal

  Zullen de bewoners van het eiland blij mee zijn… Lekker zo een ugly tent voor je snuffert.

 • Anja zeeuw

  lijkt wel een 1 aprilgrap

 • E. Renkema

  Zij hoeven niet te vluchten voor een oorlog, als het hun zou overkomen danken ze ook de lieve heer op hun knieën dat ze ergens onderdak kunnen krijgen.

 • Karin Singeling

  1 april 😉

 • Dirk Jonker

  1 april !
  Vermoed ik.

  Maar de bewoners van dit ingeslapen reservaatje in de Zaan zullen wel op hun achterste benen staan.
  Als de bouw van een flatgebouw met sociale huurwoningen al tot ophef zorgt, dan zal dit bericht zeker tot migraine bij de bewoners leiden.

  • Dirk Jonker

   Overigens vind ik dit niet een gepaste grap maar dit terzijde.

  • sander stam

   En maar vlaggen ophangen voor de Asielzoekers,, ondertussen moesten de boten worden omgedraaid voor het aangezicht van de bewoners van het EZB. (Eiland Zaan Bubbel) ,, Juichen voor asielzoekers aan onze Havenstraat! Wij janken hier van de overlast omdat wij geen geld hebben voor dure procedures bij de rechtbank zoals het kak volk van de EZB!! Schandalig en te triest voor woorden!!! Snap ook niet dat de burgemeester niet zijn tuin vol zet met asielbezoekers??? Hij vraagt er steeds meer aan het rijk! Heel NH tekende een petitie dat we niet meer volk kunnen huisvesten,, maar Hamming vraagt persoonlijk alle vluchtelingen uit Afghanistan aan het rijk! Wat een topper deze burgemeester!! Hopelijk snapt hij ook dat terroristen onbezorgd mee reizen de grens over!!! Maar oh wat zijn ze lief, en ruimen ze netjes hun boel op!! Het is een teringzooi hier!! Hele dag doen ze niks omdat ze anders hun handje niet meer kunnen ophouden. Ellende Ellende en nog eens Ellende. Bezopen op de fiets en in hun meegebrachte auto`s (de nood van de oorlog was zo groot dat ze die rustig konden inpakken om naar het beloofde land NL te gaan) , met 100 km/h regelmatig op de Havenstraat. (Maar de politie zien wij hier nooit omdat ze toch geen bon bij het CJIB kunnen betalen!,, Schandalig) Meneer de burgemeester, neem u verantwoordelijkheid en doe er wat aan zodat wij `s avonds ook veilig naar buiten kunnen hier zonder op de drugszakjes en bierblikjes te stappen!!

 • Jaap Meeuwsen

  Geen idee wie deze 1 april grap dan bedacht heeft maar dan heb ik waarschijnlijk toch een ander gevoel voor humor.
  Maar het zou wel weer leuk zijn wanneer de wethouder erin trapt 🙂

 • Willem Agricola

  Waarom hebben jullie opeens alle posts over deze smakeloze 1 april grap verwijderd?

 • HappyWouter Verkleij

  volgens mij is het 1April

 • Jeroen Brekelmans

  Dit is uiteraard een iets wat slechte 1 april grap…… gezien de datum en de vlaggetjes op de foto..

  De stikstof opmerking maakt het wat geloofwaardig… gezien het hele land gek wordt gemaakt door Denhaag en Europa met hun stikstof gedram…

 • Peter Gest

  Volgens mij is het vandaag 2 April!

 • Berend Botje

  Slechte 1 aprilgrap.

 • Bep Tante

  De Orkaan doet ook aan 1 april?

 • Yvette Keij

  leuk bericht op 1 april.

 • Gert Schouten

  Begrijp ik nou goed dat de Orkaan reacties verwijderd die hun niet goed gezind zijn? Of (spoiler) is het om misselijke grappen niet om zeep te helpen? Ik kan het bijna niet geloven.

 • A Swart

  Zeker een 1 april grap.

 • Erik Hazeleger

  De 1 april grappen vliegen ons wel om de oren vandaag he!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *