De bouw van de containers aan de Veenpolderweg in Saendelft (Assendelft) is tijdelijk stilgelegd omdat de stikstofuitstoot van het project opnieuw berekend moet worden.

In afwachting van de hervatting van de bouw zal een groep van 80 asielzoekers tijdelijk in tenten op het Zaaneiland worden gehuisvest.

De groep is afkomstig uit het aanmeldcentrum in Ter Apel en stond op de nominatie om vandaag al in Zaanstad te worden opgevangen. Zaanstad dacht aanvankelijk ze op de asielboot aan de Gerrit Bolkade te kunnen opvangen. Maar daar zijn de dieselaggregaten nog niet aangekomen (die zijn nu nog in Westzaan ingezet). Andere tijdelijke opvang ontbreekt waardoor Zaanstad deze noodgreep moest doen.

Vanmiddag rond 16.00 uur zullen de eerste tijdelijke bewoners per bus aankomen. Wethouder Harrie van de Laan zal ze ontvangen met koffie en iets lekkers, daarbij is ook de buurt welkom:

“Als wij een rol kunnen spelen in menswaardige opvang van vluchtelingen en asielzoekers dan moeten we daar verantwoordelijkheid voor nemen.”

De opvang kan vergunningsvrij volgens de noodverordening worden geplaatst. Zaanstad stelt dat het aanvankelijk voor 6 weken is met de optie om dat nog eens met 6 weken te verlengen, “maar wettelijk gezien duurt ’tijdelijk’ in Nederland nooit langer dan 10 jaar, dus er is geen sprake van een permanente situatie.”