Toch coffeeshop in Zaanstad Noord

Zaanstad gaat het coffeeshopbeleid zo aanpassen dat er ook een nieuwe wietshop in Zaanstad Noord kan komen.

Dit is gebeurd omdat de gemeenteraad daar in 2020 een motie over aannam. Zaanstad liet mogelijkheden onderzoeken en kwam vorig jaar tot de conclusie dat er geen goede plek kon worden gevonden. Dat besluit wordt nu teruggedraaid,

Ook heeft burgemeester Hamming de regels rondom de lotingprocedure voor de vergunningaanvraag aangescherpt. Daarnaast moeten coffeeshophouders voortaan een veiligheidsplan opstellen waarin onder andere wordt beschreven op welke manieren mogelijke overlast wordt voorkomen en hoe de openbare orde en veiligheid rondom de coffeeshop wordt gewaarborgd.

‘Gemengde gevoelens’

In Zaanstad kunnen er maximaal drie vergunningen aan coffeeshops worden verleend. Twee daarvan zijn momenteel vergeven aan coffeeshops in Zaandam (Squad en Headlines, Moonlight werd al eerder gesloten). Burgemeester Jan Hamming:

“De gemeenteraad heeft gevraagd om het mogelijk te maken de derde coffeeshop in Zaanstad Noord te vestigen. Met de aanpassingen in het beleid maken we dat nu mogelijk. Voortaan zullen er dan ook maximaal twee vergunningen aan coffeeshops in Zaandam en één vergunning aan een coffeeshop in Zaanstad Noord worden verleend.

We hebben de afgelopen periode ook onderzoek gedaan bij inwoners. Duidelijk is dat er gemengde gevoelens zijn over de vestiging van een coffeeshop en dat is begrijpelijk. Dit vraagt van de toekomstige exploitant dus inzet om dat in goede banen te leiden”.

Loting

Waar de coffeeshop in Zaanstad Noord komt is nog niet bekend. Eerst wordt het gewijzigde coffeeshopbeleid vastgesteld, vervolgens kan de lotingsprocedure worden gestart. Ondernemers die interesse hebben in het exploiteren van een coffeeshop kunnen zich na de bekendmaking van de start van de lotingsprocedure via een formulier op de gemeentelijke website aanmelden. Na de loting mag de nummer 1 een vergunningaanvraag indienen. Daarin moet hij al zijn plannen rondom de coffeeshop inclusief locatie op een rij zetten. Als aan alle eisen wordt voldaan dan kan de vergunning worden verleend.

Een nieuw onderdeel van de vergunningaanvraag is de verplichting om een veiligheidsplan in te dienen. In dit plan moet de aanvrager onder andere aangeven op welke manier drugsverslaving wordt voorkomen en hoe het toezicht op leeftijdscontrole is geregeld. Ook maatregelen die overlast in de omgeving voorkomen moeten beschreven worden in het veiligheidsplan.

Foto: Hamsteren van wiet in Zaandam, vlak voor de eerste lockdown.

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Didier Hennequin

  Men wil een vestigingslocatie waar overlast kan worden voorkomen. Wat dacht je van een boerderijtje diep in de polder? Bus en Dam bijvoorbeeld?

 • Jan Cornelis Noordermeer

  Lekker bij de burgemeester in de straat die coffeeshop.

 • Jeroen v/d Laat

  “Ik wil geen drugs in mijn buurt” zei hij/zij onder het genot van een biertje/wijntje.

  Ik hoop niet dat ik de hypocrisie hoef uit te leggen…

  • Adriaan van Tulpenbaard

   Bier en wijn kun je overal kopen. drugs zijn illegaal!

   • Kevin De Boorder

    Wees gewoon stil, alcohol maakt meer kapot dan dat wiet heeft gedaan. En dat is bewezen…

    • Adriaan van Tulpenbaard

     Ja ik ben het met je eens. maar ik ben een vrolijke drinker,dat zijn de kwade drinkers die voor de problemen zorgen.

   • Jeroen v/d Laat

    Bier en wijn = alcohol
    Alcohol = drugs

    • Adriaan van Tulpenbaard

     Ja waar Drugs zijn chemische stoffen die invloed hebben op het centraal zenuwstelsel, daar valt alcohol natuurlijk ook onder, daar dacht ik ff niet aan. Het is wel zo dat wijn was er al in de bijbelse tijd, dat zullen ze nu niet meer gaan verbieden

     • Jeroen v/d Laat

      Een verbod is het punt ook niet, bewustwording wel. Cannabis staat per definitie al in een kwaad daglicht terwijl dat niet verdiend is. Het word veroordeeld terwijl de meesten er geen tot weinig kennis van hebben. Is het gezond? Nee, maar van alle drugs die wij tot onze beschikking hebben is het denk ik wel een van de minst slechte die wij in on lichaam stoppen.

 • Dirk bruins

  Naast de gevangenis, mooi plekje in de polder

 • Hes Meijer

  Roken wil men verbieden, gaat gemeente Zaanstad een koffieshop openen!

 • Bart Wageningen

  Coffeeshops trekken het verkeerde publiek aan. Veel hangjongeren bijvoorbeeld, die er nog lamlendiger en vervelender van worden. Tot schade van de rest van de samenleving.

  Daarnaast wordt de directe omgeving veroordeeld tot een leven in een permanente wietstank. Dit is een heel slecht idee.

  • Tom Roodenburg

   Dit is de overduidelijke ervaring met Moonlight in de Charinastraat.
   Wonen in de omgeving was door het gedrag van de wiet gebruikers ondragelijk .

 • Martin Bergsma

  Het is onbegrijpelijk dat overheid in Zaandam blijft spreken van een Coffeeshop, terwijl het hier steeds gaat om een Wietshop en helemaal niets met koffie of Coffee van doen heeft!
  Is er nu werkelijk géén één wethouder of raadslid die hier voor eens en altijd een einde aan maakt.
  Een coffee ondernemer.

 • Wesky Badhi

  Alsof er nu geen wiet is in Znstd Noord! de mensen gebruiken het toch wel dus als er een markt is kan er net zo goed ook een verkooppunt komen i.p.v. voor iedere 5 gram steeds co2 te moeten uitstoten m.u.v. de fietsers maar neem aan dat de meeste nu naar Amsterdam toe rijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *