Festivals en overnachtingen zijn volgens de bestemmingsplannen van Oostzaan en Landsmeer niet toegestaan in het Twiske.

Vergunningen voor festivals Het Lentekabinet (30 en 31 mei) en Welcome tot the Future (25 juli) kunnen dan ook niet verleend worden. Meerdaagse festivals en een mini-camping mogen ook niet omdat in het natuurgebied niet overnacht mag worden.

Dat stellen het Platform TwiskeGeenPretpark en Instituut voor Natuureducatie (IVN) Twiske in een handhavingsverzoek dat ze naar de gemeenten Oostzaan en Landsmeer hebben gestuurd. Ook Oostzaner mr. Jan Schouten (voormalig bestuurstrechter) diende een handhavingsverzoek in.

Het IVN stuurde ook een handhavingsverzoek naar de Omgevingsdienst, die moet toezien op de naleving van de regels in Natura2000-gebieden.

José Berkhof van Platform TwiskeGeenPretpark stelt: “Festivals en overnachtingen zijn strijdig met de bestemmingsplannen van Landsmeer en Oostzaan Je mag niet overnachten. Er is geen evenemententerrein. Er mag niet gebouwd volgens de bestemmingsplannen. En er is niet op stikstof getoetst.”

Het handhavingsverzoek:

“Als gemeente bent u verplicht om alle activiteiten te toetsen aan de planregels en plankaart van het vigerende Bestemmingsplan Buitengebied Oostzaan en het vigerende Bestemmingsplan Landelijk Gebied Landsmeer. Dit is niet gebeurd.

De vergunningen voor festival Welcome to the Future en het Lentekabinet zijn jarenlang verleend onder de APV, welke geen toetsing ruimtelijke ordening kent.

De overtredingen in Natura 2000-gebied het Twiske vinden al jarenlang plaats, zonder dat u daar tegen optreedt.

En ook toekomstige activiteiten, zoals recreatieve overnachtingen, te weren. Festivals en overnachtingen zijn strijdig met de bestemmingsplannen van resp. Oostzaan en Landsmeer.

Festivals zijn onrechtmatig gehouden. Wij verzoeken u hierop te handhaven.”

Platform TwiskeGeenPretpark heeft zich al eerder verzet tegen de plannen om meer recreatie toe te staan in het Twiske. Die plannen behelzen het toestaan van een ecologische mini-camping (een ‘bungalopark’ volgens het Platform) en het mogelijk maken van meerdaagse festivals met overnachtingsmogelijkheden, het Recreatieschap wil 5 in plaats van 3 geluidsdagen toestaan.

Om recreatie in een Natura2000-gebied toe te staan moet een ‘natuurtoets’ worden uitgevoerd. Volgens de indieners van de handhavingsverzoeken is deze toets niet juist uitgevoerd. Er is niet vaak genoeg onderzocht en alleen op de festivalterrein zelf, niet op de aan- en afvoerwegen. Festivals zijn schadelijk voor de vogels in het gebied:

“Het festivalterrein van het Lentekabinet ligt tegenover deelgebied De Blokken, met slechts het veenriviertje De Twiske daar tussenin. De Blokken is leefgebied van roerdomp en snor en vele andere vogelsoorten.”

De gemeenten baseren de vergunningen ten onrechte op de ‘Visie op verdere ontwikkeling in recreatiegebied het Twiske van Recreatieschap NoordHolland’ uit 2006, maar deze Visie is nooit officieel in de regelgeving of de bestemmingsplannen opgenomen en bovendien achterhaald toen het Twiske in 2013 de status van Natura2000-gebied kreeg.

Ook zouden de festivals ten onrechte niet op stikstofdepositie zijn getoetst.

“Het Lentekabinet en WTTF trekken tesamen zo’n 50.000 bezoekers per jaar in 3 dagen. De opbouw van elk festival duurt 2 weken, waarbij pontons worden neergelegd voor de zware vrachtwagens. Generatoren draaien op diesel. Het verplaatsen van tienduizenden festivalgangers levert een enorme hoeveelheid stikstof op.”