Totaal! Project X van Marcel van Roosmalen (filmpje)

Columnist, journalist, presentator en schrijver Marcel van Roosmalen heeft op Hemelvaartsdag zijn nieuwe boek, Totaal, gepresenteerd in Het Moriaanshoofd in zijn woonplaats Wormer.

Door Lysa te Riele

Van Roosmalen had de boekpresentatie uitgebreid aangekondigd, waardoor het dreigde uit te lopen op een soort project X. Bij aankomst stond er al een rij van zeker vijftig mensen. De parkeerplaats bij de Maria Magdalenakerk liep vol. Zelfs RTL Boulevard was aanwezig om verslag te doen.

Maar voor de rest was het een ‘normale’ boekpresentatie: een tafel vol boeken die je kon aanschaffen om later te laten signeren, hapjes (van de lokale slager Gijs Tange) en muzikale omlijsting in Het Moriaanshoofd (het oudste nog bestaande bedrijf in de Zaanstreek – uit 1585).

Druktemaker

Marcelvan Roosmalen is 54 jaar en woont sinds een paar jaar in Wormer. Hij is journalist, schrijver en columnist. Hij schrijft columns voor de NRC, is Druktemaker bij De Nieuws BV op NPO Radio 1, maakt de podcast ‘Weer een Dag’ met Gijs Groenteman. Met Groenteman maakt hij ook het tv-programma Media Inside voor NPO3. Je kan hem herkennen aan zijn droge tot cynische ondertoon (en zijn geklaag over Wormer).

Totaal

Van Roosmalen heeft meerdere boeken geschreven, maar Totaal (maar liefst 800 bladzijdes) is zijn trots. Het boek bestaat uit de meest bijzondere verhalen die hij de afgelopen twintig jaar heeft gemaakt: Reportages over Pim Fortuyn, op campagne met de Oranjes en een verslag van het hondenpoepsymposium onder het systeemplafond van het NBC Congrescentrum in Nieuwegein:

“Ik denk dat ik overal in Nederland wel ben geweest. Ik heb alles gezien en ben denk op elke opening of bijeenkomst geweest”.

De Orkaan was nu voor het eerst bij een opening van Van Roosmalen. Helemaal onder ook nog een kort filmpje.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Martin Rep

  De Orkaan ontdekt Marcel van Roosmalen (54)! Kan ik deze trotse zoon van Wormer binnenkort als nieuwe collega-columnist verwelkomen?

 • P. Hoogkamer

  Of/en Eva Hoeke? hardstikke leuk samen op De orkaan!
  Lucky Fonz III. als nieuwe inwoner van Zaanstad als muzikale omlijsting
  En Tim Knol muzikant en fotograaf wandelaar, Wormerveerder, voor de plaatjesplus

  Wat zou dat gaaf zijn..

 • Jan van Eersel

  “Overdrijven is een kunst” luidt het gezegde. Welnu, Marcel van Roosmalen heeft overdrijven in ieder geval tot zijn kunst verheven. Het is zijn karakeristieke stijl. Alles wat hij schrijft en zegt is overdreven. Maar door zijn gortdroge toon raken de lezer en luisteraar niet geīrriteerd maar geboeid. Aanvankelijk dachten de kijkers van De Slimste Mens “Wie is deze nieuwe querulant, die in navolging van andere aanstellers met zijn non-conformisme de anonimiteit van de journalistieke burelen probeert te ontstijgen?”.Maar hij bleek een blijvertje die uiteindelijk toch niet overkwam als iemand die zijn overdrijvingen opvoerde om aandacht te krijgen maar als iemand die leed aan zijn observaties. En dat boeit, tot op zekere hoogte, tot zolang het duurt. En van Marcel mag het nog wel even duren. Hij pakt zijn momentum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *