Over de bestemming van de voormalige school ’t Anker aan de Slachthuisstraat strijden gemeente, krakers, buurt en stichting Subeza. De buurt wil geen Surbeza-feesten, de gemeente wil de krakers eruit, de krakers willen blijven, en Subeza wil er juist in.

Het Anker is in 2011 gekraakt. Volgens de gemeente heeft Surbeza, de belangenvereniging voor Surinamers, Arubanen en Antillianen in Zaanstad, de voormalige school onlangs gekocht. Daarom hadden de krakers per 1 oktober moeten vertrekken.

anker krakers

De krakers weigeren dat omdat de gemeente geen bewijs van verkoop kan overleggen. Volgens het kadaster is het pand nog eigendom van de gemeente. De gemeente zegt dat het kadaster dat pas aanpast als het pand leeg wordt opgeleverd.

De krakers schrijven “dat dit wederom een poging is om Surbeza te gebruiken om krakers dakloos te maken, zoals eerder al geprobeerd is met het sportfondsenbad en het voormalig cultureel centrum OVB aan de Botenmakersstraat.”

De bewoners van de Slachthuisbuurt hebben inmiddels 150 bezwaarbrieven tegen de komst van Surbeza geschreven. Toen hun centrum Famiri nog aan de Vinkenstraat zat waren er klachten wegens geluidsoverlast en drugsgebruik. In 2007 werd Famiri gesloten. Vooral het plan van Surbeza om regelmatig feesten te organiseren valt verkeerd.

Zo zag de school er in 1998 uit (foto gemeentearchief:

t anker