De Doopsgezinde Vermaning in Krommenie zoekt tien bruidsparen die willen trouwen in een van de sfeervolste en oudste gebouwen van Krommenie. Je mag er wel trouwen, maar (bijna) niemand wist dat. Dat moet veranderen!

De gemeente Zaanstad heeft het monumentale kerkje (gebouwd in 1703) geselecteerd als trouwlocatie. Evelien Mager, beheerder, was daar natuurlijk blij mee, maar trok na verloop van tijd bij de gemeente aan de bel.

Waarom staat Huize Barkeloo in Krommenie wel en ’t Noorderhuys aan de Noorderhoofdstraat niet op de website van Zaanstad vermeld als trouwlocatie?

touwlocaties

Dat kwam omdat – legde de gemeente uit – een trouwlocatie eerst moet bewijzen dat het daadwerkelijk een plek is waar echtparen graag trouwen voordat zij meetelt. Als tien bruidsparen het ‘jawoord’ hebben gegeven in ’t Noorderhuys – op een houten vloer met een dun laagje zand – dan zet Zaanstad de locatie op zijn website. (Dat zand is al driehonderd jaar kenmerkend voor het sfeervolle gebouw.)

Grondige opknapbeurt
De Doopsgezinde gemeente van Krommenie houdt regelmatig diensten in het houten kerkje dat onlangs nog een grondige opknapbeurt heeft ondergaan. Om het historische pand in stand te kunnen houden, verhuurt de kerkgemeente het voor het houden van persoonlijke of zakelijke evenementen, inclusief de catering. Het is al in gebruik als repetitieruimte voor twee koren.

Vermaning IIZaankanters met trouwplannen kunnen helpen dit erfgoed in stand te houden door het ja-woord aan de Doopsgezinde Vermaning te geven.

Vannacht naar dag
De Vermaning is gebouwd door meester-timmerman Claes Gerritz Onderwater. Het is op 17 mei 1703 ingewijd. In die tijd mochten doopsgezinden van de overheid geen kerken bouwen die van de weg af herkenbaar waren als godshuis. Tussen 1959 en 1963 heeft een grote restauratie plaats gevonden.

Krommenie, Wormer, Wormerveer en Zaandam vormen de doopsgezinde gemeente Zaanstad. Aly Meyer is beroepen tot predikant. Begin 2016 treedt zij in dienst.

Op 22 november is in de Vermaning de voorstelling van Vannacht naar dag van de sopraan en actrice Quirine Melssen te zien. Haar optreden begint ’s ochtends om 7.11 uur, een uur voordat de zon opkomt. De toegangsprijs is € 19,50, met ontbijt. Reserveren is gewenst.

Eerder schreef De Orkaan twee keer over de bomen voor kerk. Ook staat ze in het rijtje van 10 Zaanse kerken die je gezien moet hebben.

Een bijdrage van Jaap de Jong.

UPDATE 2/11/2015: de eerste bezichtiging van deze trouwlocatie is inmiddels al afgesproken!