Tussenvonnis in dorpsruzie Westzaan: eerst orde in ‘chaos’ 

Afgelopen maand stonden de Westzaanse Gemeenschap (voorzitter Rina Schenk) en de Historische Vereniging Westzaan (voorzitter Ingrid Jahn) tegenover elkaar bij de rechtbank in Haarlem. 

De Historische Vereniging Westzaan (HVW) heeft zich ‘afgescheiden’ van de Westzaanse Gemeenschap (WG) en dat is volgens die laatste onrechtmatig. Daarbij zijn er over en weer beschuldigingen van ontvreemding. 

Gisteren deed de rechter uitspraak. Dat wil zeggen: hij kwam tot een tussenvonnis. Dat tussenvonnis is bedoeld om: 

‘… langs democratische weg orde in de ontstane chaos te scheppen en daarmee de duidelijkheid te creëren die nodig is om verder te beslissen.’

Met de ‘democratische weg’ bedoelt de rechter dat de leden van de HVW geraadpleegd moeten worden tijdens een afdelingsvergadering die moet worden uitgeschreven door Ingrid Jahn als voorzitter van de HVW. Doet Jahn dat niet, dan ziet de rechter dit als een signaal dat de HWV ‘uit is op een toekomst buiten het statutaire verband met Westzaanse Gemeenschap’. In dat geval zal de inschrijving van de HWV bij de KvK voorlopig worden teruggedraaid.

De rechter stelt ook een aantal eisen waaraan de afdelingsvergadering moet voldoen. Zo moet deze gehouden zijn voor 15 oktober 2023, alle leden moeten worden uitgenodigd, de intentie om binnen het statutair verband met Westzaanse Gemeenschap te blijven wordt bevestigd, leden moeten de kans krijgen zich kandidaat te stellen voor het bestuur en voorzitter van de WG, Rina Schenk krijgt spreektijd. 

De rechter heeft de verdere behandeling van de zaak drie maanden uitgesteld (tot 10 november van dit jaar), in afwachting van de uitkomst van de afdelingsvergadering. 

Door: Merel Kan, foto De Orkaan, Orkaan dossier, vonnis kort geding

Deel dit artikel:

4 reacties

 • P... Hoogkamer

  tvherlevingwestzaan. Gaat in het najaar wel een heel toepasselijke klucht opvoeren. ( zie hun website)

 • Hans Lalk

  En als aanvulling, wat in het tussenvonnis opvalt is dat nog geen van de eisen van het bestuur van de Westzaanse Gemeenschap door de rechter is ingewilligd.

 • Heidi Van der Zee-Kopper

  Waardeloze foto De Orkaan!!!
  Gelukkig heeft Westzaan geen gebouwen zoals hier afgebeeld….maar dat ontgaat een ieder die hier (waarschijnlijk uit eigenbelang ) op reageert…. Pfff

  • De Orkaan

   Beste Heidi,
   Wat een zucht, zeg!
   Deze foto is inderdaad niet genomen in Westzaan, scherp. Op de foto staat de rechtbank in Haarlem waar de zaak voor de rechter kwam. en, maar dan moet je écht scherp kijken, de mensen die de rechtbank verlaten zijn heuse Westzaners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *