Uitspraak rechter: Containerwoningen Assendelft mogen er zijn

Zo’n twee weken geleden diende bij de bestuursrechter in Haarlem, tijdens een onrustige zitting, de zaak van omwonenden van de Noorderveenweg in Assendelft, die het niet eens zijn met de procedure rond de bouw van tijdelijke containerwoningen op die plek.

De uitspraak kwam vandaag: de woonunits in Assendelft mogen gebruikt worden voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

De klagers vroegen een voorlopige voorziening van de bestuursrechter aan om de ontwikkeling te stoppen. De eerste fase is al aangelegd, maar de woningen zijn nog niet betrokken. Volgens hen zijn de procedures om de tijdelijke woningbouw toe te staan niet juist doorlopen. 

De voorzieningenrechter oordeelt nu dat het belang van de gemeente om de vergunning in stand te laten en op 15 juni 2023 opvang te kunnen bieden aan de Oekraïense vluchtelingen, zwaarder weegt dan het belang van de omwonenden:

‘Dat het niet de schoonheidsprijs verdient dat de gemeente de woonunits eerst heeft gebouwd voordat de vergunning was verleend, maakt dit oordeel niet anders.’

Hoewel de rechter niet uitsluit dat er een toename van druk op voorzieningen zal zijn, is dat door de omwonenden niet genoeg onderbouwd. De gemeente heeft daarentegen wel genoeg gemotiveerd dat er sprake is van een noodsituatie. 

De Oekraïense vluchtelingen zouden de woonunits op 15 juni 2023 al in gebruik kunnen nemen.

Lees ook:

Door: Merel Kan, Nick Boeske, dossier De Orkaan, foto De Orkaan, uitspraak rechtbank Noord-Holland.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • beste lezers,
  Ik woon tegenover deze mensen aan de Havenstraat in Zaandam. Het zijn prachtige kinderen met 1 of 2 ouders die bij jullie komen wonen. Ben het afgelopen jaar veel op de schepen geweest voor de verjaardagen van de kinderen, voorstellingen, bijeenkomsten, vergaderingen, 3 boottochten ( vanuit onszelf aangeboden) naar de Zaanse Schans en 2 optredens met onze band. Ik ben blij dat ze nu een kleine, maar veilige plek mogen betrekken in Assendelft en op een mooie locatie. Ik ga ze missen! Zorg goed voor ze en laat al die formaliteiten toch eens links liggen! Zij hebben thuis niets meer. Ik ga contact met ze houden en ik hoop dat de buurt ( de huizen die er omheen zijn staan, erg ver van de containers vandaan) ze met liefde en warmte ontvangt. Zorg voor elkaar, dan komt de wereld er een beetje beter uit te zien, misschien. x Mery

 • Johan Wagenaar

  👍

 • Anneke Zwart

  Een wijs besluit. Ik sluit mij aan bij bovenstaande reacties. Open hart en handen nu, voor mensen die alles zijn kwijtgeraakt.

 • Wat een mooie reakties op dit artikel. Prachtig

 • Jaap Meeuwsen

  We willen toch met z’n allen niet dat deze families weer buiten moeten slapen ?
  Alles prima maar niet in m’n achtertuin ?? Kom op zeg.
  Laat alstublieft merken dat ze hier welkom zijn.

 • Marjan Ooms

  wat een prachtige warme reacties.
  Inderdaad als mede mens zou je de gezinnen warm moeten ontvangen ipv. allerlei beren op de weg te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *