Vaccinaties Zaanstreek-Waterland nemen sterk toe

Voor het eerst werden er bij inwoners van de regio Zaanstreek Waterland meer dan 6000 vaccinaties gezet in één week. Dat is 44 procent meer dan in de week daarvoor.

Prikken in Topsporthal De Koog kan vanaf 12 april. Nu wordt nog steeds alleen in Purmerend geprikt, maar inwoners van Zaanstreek Waterland worden ook in andere regio’s gevaccineerd.

We kijken wekelijks naar de cijfers in deze regio: Zaanstreek-Waterland. Voor de Zaanse gemeenten zijn geen aparte cijfers.


Priktip: wie snel aan de beurt komt, kan al een afspraak maken voordat de uitnodiging binnen is:

Deze week is begonnen met de mensen die 1947 en 1948 zijn geboren, zij kregen van het RIVM een uitnodiging. Tot het eind van de maand worden mensen uitgenodigd die tussen 1949 en 1951 zijn geboren. De geboortejaren 1952 t/m 1955 kunnen vanaf eind april 2021 een uitnodiging verwachten.

Na ontvangst van de uitnodiging kan je meteen een afspraak inplannen. Mensen die in 1949, 1950 of 1951 zijn geboren kunnen proberen online al afspraak te maken (ook als ze nog geen uitnodiging van het RIVM binnen hebben). Voor zo’n afspraak heb je eigen je digiD nodig. Als achteraf blijkt dat je geen uitnodiging hebt gekregen, wordt de afspraak geannuleerd.

Prikken met AstraZeneca voor mensen van 60 jaar en ouder gaat door, personen van onder de 60 jaar krijgen een ander vaccin.

Om hoeveel mensen gaat het?

In Zaanstad, Wormerland en Oostzaan wonen 183.000 mensen, in de rest van Zaanstreek-Waterland 156.000. Totaal: 339.000. Daarvan wordt alleen de groep 18 jaar en ouder gevaccineerd, dat gaat om zo’n 79 procent van de bevolking. In Zaanstreek Waterland is dat 269.000 mensen.

Uit onderzoek van het RIVM van eind februari bleek dat zo’n 5 procent niet gevaccineerd wilde worden en dat 10 procent twijfelde. We schatten dat 10 procent niet geprikt wil worden, dat kan dus ook 15 of 5 procent zijn; 90 procent van 269.000 is 242.000 – dat is dus het aantal dat potentieel gevaccineerd gaat worden.

Hoeveel prikken zette de GGD?

Tot dusver werden er door GGD’s (niet alleen door die in Zaanstreek-Waterland) 39.000 prikken bij mensen uit de regio gezet, in ruim 27.000 gevallen ging het om de eerste prik, bijna 12.000 mensen kregen de tweede al. Die 27.035 (eerste prik, stand t/m 7 april) is zo’n 11 procent van de mensen die geprikt kunnen en willen worden (vorige week ging het om 9 procent).

Gaat het prik-tempo omhoog?

De laatste weken stijgt het priktempo, de laatste week zelfs met 44 procent.

Wie prikken er nog meer?

Behalve door de GGD worden er ook mensen gevaccineerd in ziekenhuizen en verzorgingsinrichtingen en door huisartsen. Die aantallen zijn niet regionaal beschikbaar. Het aantal vaccinaties door ziekenhuizen (landelijk) was minder dan 10 procent van het totaal, huisartsen waren goed voor ruim 10 procent van het totaal (landelijk) en in ‘langdurige zorginstellingen’ was 30 procent van het totaal geprikt. Dat komt dus bovenop de GGD-prikken.

Die 11 procent is dus de ondergrens, het werkelijke percentage is hoger.

Kan GGD niet meer prikken?

Dat zou je misschien kunnen zeggen. T/m 7 april werden er 27.035 streekgenoten (Zaanstreek Waterland) door GGD’s voor de eerste keer gevaccineerd, dat gebeurde ook buiten de regio, o.a. in Alkmaar, Badhoevedorp, Beverwijk en Amsterdam.

Maar de GGD Zaanstreek-Waterland zette in diezelfde periode 31.937 eerste prikken, wat betekent dat in Purmerend ook veel inwoners van andere regio’s worden gevaccineerd.

Wanneer ben ik aan de beurt?

Bij de Rijksoverheid is een dashboard waarbij je na het invullen van vragen (waar je woont, leeftijd, klachten, gezondheidssituatie, beroep) te zien krijgt wanneer je uitgenodigd wordt. Dan kan je bellen en een afspraak maken, daar kan dus weer een tijdje overheen gaan.

Bronnen: vaccinatiecijfers (GGD), bevolkingssamenstelling (CBS), vaccinatiebereidheid en inschatting van andere vaccinaties dan door de GGD (RIVM). Foto: priklocatie Koog aan de Zaan (GGD).

Deel dit artikel:

17 reacties

 • Elly van de Stadt

  Dus als ik het goed begrijp krijg ik dus (ben van 1954) het gevreesde AstraZeneca vaccin?
  Ik twijfel of ik dat wel moet doen.

  • Marja Hoveling

   Bent u vroeger toevallig ook aan de pil geweest Elly?
   Dan had u een kans van 5-12 op de 10.000 om trombose te krijgen (afhankelijk van de soort pil)
   Bij AstraZeneca is dat slechts 1 op de 800.000
   Blijf alles wel in de juiste verhouding zien mensen!

  • Jolanda Kroon

   Is het niet zo dat niemand van uw leeftijd in de problemen is geweest door dit vaccin?

  • rob scheltus

   vooral niet doen dan zijn andere mensen eerder aan de beurt
   uw bent toch vroeger ook gevaccineerd was toch ook geen probleem deze wetenschappers zijn even beter dan vroeger

 • Samuel van den Brink

  Autorijden is nog steeds gevaarlijker dan het vaccin krijgen. Natuurlijk is naar als iemand komt te overlijden als gevolg van dit maar laten we het in perspectief blijven zien. Als we gaan reizen, vindt iedereen het normaal om een heleboel vaccinaties te krijgen en worden er geen vragen gesteld. Onze levensstijl is schadelijk met roken, drinken, drugs en stress maar dat vindt iedereen normaal. Alsof roken en drugs stoer zijn om te doen. Niemand wil dat afschaffen want dat is onze vrije keuze. Echter, een vaccin is gevaarlijk en moeten we niet doen.
  Bijzonder.
  Er ligt een enorm vergrootglas over de vaccinaties.
  Als je het wilt, vind je altijd wel iets maar laten we dan roken verbieden zodat we minder kanker- en longproblemen krijgen.

  Alsjeblieft, mensen, niks is zonder risico. Ga eens kijken op de IC en kijk of je jze geliefden dat wilt aandoen. Doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor een ander….

 • Bert Versteeg

  Elk medicijn heeft bijwerkingen maar mij maakt het niet uit welk vaccin ik krijg, al zou het Spoetnik 5 zijn, als het maar werkt.
  Als ik de keuze zou hebben dan zou ik waarschijnlijk voor Pfilzer-Biontec kiezen maar die keuze heb ik niet.
  En inderdaad, als ik vanmiddag in de auto of op de fiets stap neem ik een groter risico dan dat ik me laat vaccineren met Astra-Zenica.

 • Ernst Debets

  Als er toch gestopt wordt met Astra Zenica voor 60- dan verwacht ik (jaargang 1961) toch wel sneller een oproep. Of is dat weer verzand in de VWS/RIVM bureaucratie?

 • De link bij ‘dashboard’in de volgende zin werkt niet:
  Bij de Rijksoverheid is een dashboard waarbij je na het invullen van vragen (waar je woont, leeftijd, klachten, gezondheidssituatie, beroep) te zien krijgt wanneer je uitgenodigd wordt.

 • Wilma van Baarle

  Ik ben van 1958 en hen COPD ik krijg volgende week de prik.
  Maar ben zo bang dat ik twijvel.

  Mvg Wilma

 • Rene Minnebo

  Locatie is als sinds januari dit jaar klaar gemaakt en nu pas beginnen, lekker bezig Nederland.

 • J. Numan

  Eerst was AZ niet geschikt boven 65 jaar vanwege onvoldoende bescherming en nu komt het beter uit boven 60 jaar het AZ te geven want wat moeten we er anders mee. Er is nu eenmaal op dit paard gewed. Ik wacht wel tot ik zelf een vaccin kan kiezen. Gaat U alstublieft vóór!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *