Afgelopen week werden er bij inwoners van de regio Zaanstreek Waterland 8.500 vaccinaties gezet in één week. Dat is bijna 40 procent meer dan in de week daarvoor.

Voor het eerst is ook geprikt (vanaf 12 april) in Topsporthal De Koog. Daarnaast wordt gevaccineerd in Purmerend; inwoners van Zaanstreek Waterland worden ook in andere regio’s gevaccineerd.

We kijken wekelijks naar de cijfers in deze regio: Zaanstreek-Waterland. Voor de Zaanse gemeenten zijn geen aparte cijfers.


Priktip: wie snel aan de beurt komt, kan al een afspraak maken voordat de uitnodiging binnen is:

Iedereen die voor 1952 is geboren kan een afspraak maken. De geboortejaren 1952 t/m 1955 kunnen vanaf eind april 2021 een uitnodiging verwachten.

Je kan online een afspraak maken (ook als ze nog geen uitnodiging van het RIVM binnen hebben). Voor zo’n afspraak heb je eigen je digiD nodig. Als achteraf blijkt dat je geen uitnodiging hebt gekregen, wordt de afspraak geannuleerd.


Prikken met AstraZeneca voor mensen van 60 jaar en ouder gaat door, personen van onder de 60 jaar krijgen een ander vaccin. Dat is ook al gestart.

De GGD gaat ook personen met morbide obesitas en Down syndroom vaccineren met BioNTech/Pfizer. Deze groepen werden in 1e instantie door de huisartsen met AstraZeneca geprikt. De personen die het betreft krijgen via huisartsen een brief van het RIVM dat zij via de GGD geprikt kunnen worden. De uitnodigingsbrief moet getoond worden op de vaccinatielocatie. Het gaat in onze regio om ongeveer 300 personen.

Om hoeveel mensen gaat het?

In Zaanstad, Wormerland en Oostzaan wonen 183.000 mensen, in Zaanstreek-Waterland totaal gaat het om 339.000. Daarvan wordt alleen de groep 18 jaar en ouder gevaccineerd, dat gaat om zo’n 79 procent van de bevolking. In Zaanstreek Waterland is dat 269.000 mensen.

Uit onderzoek van het RIVM van eind februari bleek dat zo’n 5 procent niet gevaccineerd wilde worden en dat 10 procent twijfelde. We schatten dat 10 procent niet geprikt wil worden, dat kan dus ook 15 of 5 procent zijn; 90 procent van 269.000 is 242.000 – dat is dus het aantal dat potentieel gevaccineerd gaat worden.

Hoeveel prikken zette de GGD?

Tot dusver werden er door GGD’s (niet alleen door die in Zaanstreek-Waterland) ruim 47.000 prikken bij mensen uit de regio gezet, in 34.000 gevallen ging het om de eerste prik, 13.500 mensen kregen de tweede al. Die 34.000 (eerste prik, stand t/m 14 april) is zo’n 14 procent van de mensen die geprikt kunnen en willen worden (vorige week ging het om 11 procent).

Gaat het prik-tempo omhoog?

De laatste weken stijgt het priktempo, de laatste week met 38 procent.

Wie prikken er nog meer?

Behalve door de GGD worden er ook mensen gevaccineerd in ziekenhuizen en verzorgingsinrichtingen en door huisartsen. Die aantallen zijn niet regionaal beschikbaar. Het aantal vaccinaties door ziekenhuizen (landelijk) was minder dan 10 procent van het totaal, huisartsen waren goed voor ruim 10 procent van het totaal (landelijk) en in ‘langdurige zorginstellingen’ was 30 procent van het totaal geprikt. Dat komt dus bovenop de GGD-prikken.

Die 14 procent is dus de ondergrens, het werkelijke percentage is hoger.

Kan GGD niet meer prikken?

Dat zou je misschien kunnen zeggen. T/m 14 april werden er 34.000 streekgenoten (Zaanstreek Waterland) door GGD’s voor de eerste keer gevaccineerd, dat gebeurde ook buiten de regio, o.a. in Alkmaar, Badhoevedorp, Beverwijk en Amsterdam.

Maar de GGD Zaanstreek-Waterland zette in diezelfde periode 39.000 eerste prikken, wat betekent dat in Purmerend ook veel inwoners van andere regio’s worden gevaccineerd.

Wanneer ben ik aan de beurt?

Bij de Rijksoverheid is een dashboard waarbij je na het invullen van vragen (waar je woont, leeftijd, klachten, gezondheidssituatie, beroep) te zien krijgt wanneer je uitgenodigd wordt. Dan kan je bellen en een afspraak maken, daar kan dus weer een tijdje overheen gaan.

Bronnen: vaccinatiecijfers (GGD), bevolkingssamenstelling (CBS), vaccinatiebereidheid en inschatting van andere vaccinaties dan door de GGD (RIVM). Foto: priklocatie Koog aan de Zaan (GGD).