‘Verdwijnen’ er komende maand weer zomaar een hoop ganzen?

Ganzen vergassen is verboden. Tenminste… het bijeendrijven van de dieren is verboden, en je moet ze op een kluitje jagen om ze massaal te kunnen vermoorden. Zo werkt dat nou eenmaal.

GroenLinks zou graag zien dat dit zo min mogelijk gebeurt, en als er al moet worden ingegrepen in de flora en fauna, dan graag diervriendelijk.

In een brief aan de verantwoordelijke wethouder Dick Emmer (D66) stellen ze vragen over de ganzen die je momenteel weer veel ziet in het Westzijderveld op het gebied omzoomd door A8, de Guisweg en het Guispad:

“In 2016 waren er op dezelfde plek ook heel veel van deze ganzen aanwezig. Zij arriveren in februari/maart en vertrekken weer als de jongen kunnen vliegen, meestal in juni. Deze ganzen waren eind april/begin mei allemaal verdwenen.”

Daarnaast hebben ze vernomen dat er ontheffing is verleend om de ganzen te ruimen. De gemeente zelf is verplicht om diervriendelijk te handelen, maar van wie de betreffende grond is, is hen niet duidelijk. Emmer wordt gevraagd:

 1. Wie is de eigenaar van het genoemde gebied? Als het de gemeente is, kunt u dan bevestigen dat eventuele overlast inderdaad diervriendelijk zal worden aangepakt?

 2. Als het genoemde gebied van een andere eigenaar is, kunt u dan bij de eigenaar uw invloed uitoefenen om eventuele overlast diervriendelijk aan te pakken in overeenstemming met het beleid van Zaanstad?

 3. Kunt u bevestigen of er inderdaad een ontheffing voor dit gebied is verleend? Zo ja, door wie is deze ontheffing verleend?”

Daarbij is vergassen niet in overeenstemming met het beleid van Zaanstad en het zou mooi zijn als er antwoord komt op de vraag waarom de ganzen geruimd moeten worden terwijl ze toch begin juni alweer wegvliegen.

Beetje laat?
De verwachtte datum van afhandeling van de brief van GroenLinks staat op 9 mei. Dat is aan de late kant, want in dezelfde maand zijn de beestjes op zijn kwetsbaarst. In de rui verliezen ze al hun slagpennen tegelijkertijd waardoor ze niet kunnen vliegen. Ze zijn dan een makkelijk doelwit voor de jagers met hun mobiele vergas-unit.

Vorig jaar schreven wij dit over de ganzen die vermoord werden in de Zaanstreek.

Deel dit artikel:

2 reacties

 • MO

  Als ik bovenstaand artikel lees wordt ik echt een beetje verdrietig en boos.
  Het lijkt wel of we allemaal niets meer kunnen hebben van de mens en van de dier. Alles is al teveel en vinden we lastig of we storen ons eraan. Leven en laten leven toch? Als we overlast hebben worden de ganzen zomaar even vergast of geschoten. Wat is dit voor een maatschappij aan het worden?? Laat die beesten lekker leven….daar hebben zij toch ook recht op? Laat de natuur zoals het is…..

 • Marietje

  Volgens mij is het alweer gebeurd, ik heb net geen gans meer gezien tijdens mijn hardlooprondje om de molen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *