Zaanlandia, De Gouw en Murene willen duidelijkheid van Zaanstad

Het geduld van voetbalclub Zaanlandia, tennisvereniging De Gouw en Duikclub Murene met Zaanstad is op. Ze willen weten waar ze heen moeten.

Na ruim 20 jaar onzekerheid over hun locatie en een eventuele verhuizing hebben ze zich nu tegen het ontwerpbestemmingsplan Oostzijderveld verklaard.

Ze vrezen grote overlast tijdens de eerste fase van de bouw van Oostzijderpark, hebben te maken met achterstallig onderhoud en weten als fase 2 van het woningbouwplan doorgaat nog steeds niet waar ze aantoe zijn.

“Wij bevinden ons in een onaanvaardbare en onzekere situatie” aldus de besturen van de drie sportverenigingen.

Hoornseveld

Omdat verhuizing naar sportpark Hoornseveld de clubs al jaren boven het hoofd hangt is er afgezien van groot onderhoud en zijn investeringen op de lange baan geschoven waardoor “de accommodatie niet meer aan de huidige eisen voldoet.”

De clubs hebben geen idee over hun toekomst:

“Door steeds wisselende indelingsvoorstellen en het feit dat ook het nieuwe zwembad op die locatie moet worden ingepast, ontbreekt iedere zekerheid over deze verplaatsing.”

Fijntjes verwijzen de clubs naar een eerdere overeenkomst die na ruim 16 jaar nog steeds niet tot concrete plannen heeft geleid:

“Reeds op 11 juni 2003 (!) is door het College van B & W met de z.v.v. Zaanlandia een intentie overeenkomst gesloten over de voorgenomen verhuizing. Hiervan is tot dusver nog niets terecht gekomen.

Oostzijderpark

De eerste fase van Oostzijderpark op het voormalige VVZ-terrein omvat zo’n 400 woningen.

In de impressies van het plan is echter deel 2 ook al ingetekend. Op de terreinen dus van De Gouw, Zaanlandia en Murene – die over hun verhuizing in het duister tasten. De plannen waren ook nogal voorbarig omdat er ook nog geen bestemmingsplan was.

Zaanstad stelde eerder dit jaar:

“Op fase 2 Oostzijderveld liggen de sportverenigingen Zaanlandia, TVV de Gouw en duikvereniging Murene. Er zijn gesprekken met deze partijen over een mogelijke verplaatsing naar het Hoornseveld. Over de verplaatsing zijn nog geen afspraken gemaakt.”

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Siem Meijn

  Vaak ga ik naar mijn kleinzoon voetballen kijken bij Zaanlandia op de zaterdag. Dan zie ik en ruik ik ook de Brandweer die daar aan het oefenen is. Mooie grote rook pluimen met wat vuur er bij kan het soms aardig stinken. Ga dan ook zeker weer weg. Het is geen harde. Begrijp echt wel dat de brandweer oefenen moet. Maar als er hier straks huizen komen gaat de brandweer dan ook weg al daar? Het zal voor de mensen geen pretje zijn met al die rook ontwikkelingen. Als men daar straks een huisje gaan kopen.

  • De Orkaan

   Brandweer blijft, op het plaatje is te zien hoe de woonwijk er omheen is gepland.

  • Jeroen Dral

   De brandweer oefent met disco rook en gasgestookt vuur (schone verbranding).
   Het enige wat je kan ruiken zijn de diesels van de auto’s.
   Het enige wat je kan zien is de lichte rook die naar buiten komt.
   Er is geen vuur plaats buiten, vuur is enkel binnen.

   Het spoor zal meer overlast geven dan de brandweer.

   • Frenk van Heeswijk

    Je hoest wel de longen uit je lijf als je bij Zaanlandia staat te vlaggen.., maar dat kan ook door de eikelprocessierups komen.., getekend oud grensrechter rcz

    • Egbert Visser

     Frenk, ouwe ku(ns)t schilder, het is welliswaar nog geen winter dus ook geen tijd voor vorsverlet maar ook als grensrechter moet je conditie op peil zijn. Om het terrein van Zaanlandia staan trouwens geen eiken, wel populieren en wilgen, dus van die rupsen heb je weinig last.

     • Frenk van Heeswijk

      Nou,inderdaad, maar ik heb daar wel staan te vlaggen tijdens het ome Siem Schenk jeugdtoernooi terwijl er in dat mysterieuze betonnen huisje aan onze invalsweg dan brand gesimuleerd werd.., echte rook of neprook, je vraagt je toch af of het gezond is voor een paar honderd sportende kinderen, want het waait wel allemaal over die velden.., hoezo rookverbod. Buiten dit is het ook nog een belachelijke entree van de stad, bouw zoiets lekker in de polder.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *