Huisbioloog ontdekt vleermuisverblijf op Kraaien-terrein (filmpje)

Inmiddels is voor ons, als redactie, een bijdrage van huisbioloog David Sluis op maandag een natuurwet.

Vandaag is anders. We doen verslag van de expeditie naar het Fortuinterrein die hij gisteren opzette voor de gemeenteraad van Zaanstad.

Een ‘happy Little Accident’ noemt David het terrein, dat uitblinkt in diversiteit en, dat zich juist door verwaarlozing, heeft kunnen ontwikkelen tot een diverse, binnenstedelijke biotoop die zowel nuttig als rijk is.

Tijdens de tocht kon hij de deelnemers een boom laten zien die dient als vleermuisverblijf. Een grote ontdekking, aangezien er bij eerder ‘klim’-onderzoek geen verblijfplaatsen werden aangetroffen.

Eerst maar het filmpje, begeleid door muziek die we op de Rozengracht opnamen van het machtige koor Vocal Invention.

Dichtsmeren

Na het nieuws dat de Raad van state een streep zette door het bestemmingsplan, werd besloten de bomen voorlopig niet te kappen. Wel kondigde wethouder Slegers aan holtes dicht te willen maken waar dieren (vleermuizen) zich in zouden kunnen nestelen. Met de vondst van een vleermuisverblijf, zou het wel eens heel moeilijk kunnen worden om daar toestemming voor te krijgen.

Zaanstad laat weten de actie “preventief is om te voorkomen dat dit [het nestelen van vleermuizen] in de toekomst alsnog gaat gebeuren.”

De deelnemers aan de expeditie van David Sluis (mensen van SP, PvdA, DZ, PvdD, en GroenLinks) leken het erover eens te zijn dat natuur niet altijd maakbaar en voorgeprogrammeerd hoeft te zijn. Een diverse ecologische buffer tussen de snelweg en de wijk zou meer waard moeten zijn dan een hockeyclub die mogelijkheden heeft op eigen terrein. Ook was er teleurstelling over de partijen die ervoor gekozen hadden de uitnodiging af te slaan: dit had iedereen moeten zien.

Tot slot de uitspraak van buurtbewoner Joop Degeling die toevallig op z’n fietsie voorbij kwam:

“Holen dichtsmeren? Laat ze eerst die gaten in de begroting eens dichtmaken!”

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Rogier Swagerman

  De man die uit het niets de woelmuis vond ontdekt nu live voor de neus van raadsleden opnieuw een beschermd dier? En je stelt geen kritische vragen? Een gemiste journalistieke kans Orkaan. Dat had een interessant filmpje kunnen worden.

  Het lijkt hier Juinen wel.

  • Merel Kan

   🙂 Deze Juinen-vrouw was erbij. En om je enthousiasme te temperen: David Sluis vond geen beschermd dier onder de neus van de raadsleden.
   David is vaker op het terrein en toen hij er (onder meer om de route voor de raad voor te bereiden) eerder in de week was, stuitte hij op deze verblijfsplaats.
   Het vermoeden was er al (alle stoplichten voor deze dieren staan er op groen), maar concreet was het dus niet aangetoond. Nu wel.
   Maar om sceptici (jij, Rogier!) gerust te stellen: er zijn poepresten bewaard voor onafhankelijk onderzoek, en ook de vindplaats is te checken.
   Rogier, ik heb geen flauw benul van jouw belang (mijn belang is overigens nul), maar sluit gerust de volgende keer aan bij een rondleiding. Mail bij serieuze belangstelling, dan geven we het door (En dan kunnen we daarna je commentaar ook misschien serieus nemen)

 • René van Wanrooij

  Ook ik als toevallige wandelaar-met-hond kan dit verhaal (deels) bevestigen. Een kwartier lang heb ik ademloos geluisterd naar zijn uitleg over het gebied waar ik vlak naast en woon, en de ecologische waarde daarvan. De vondst van het veermuisverblijf maakte ik niet mee, maar ik had een aantal dagen daarvoor David al waargenomen op het terrein, gewapend met rugzak en verrekijker.
  Wat me bijbleef was zijn uitleg over de leef – en broedgewoontes van vleermuizen, en die zijn hier, zoals iedere buurtbewoner kan bevestigen, inclusief het Fortuinveld, volop.
  Nu is het zo dat waar vleermuizen zijn, er doorgaans ook verblijfplaatsen in de buurt moeten zijn. En, zo vertelde Sluis, op de plekken waar ze verblijven ook mogelijk genesteld kan worden. Hoewel er tijdens twee onderzoeken geen nestplaatsen werden gevonden kunnen die zéér zeker niet uitgesloten worden, omdat de omstandigheden op het Fortuinveld met zijn vele spechtenholen, boomscheuren en rottingsgaten daarvoor ideaal zijn. Veelzeggender is misschien nog wel dat David Sluis meermalen boven het Fortuinveld de typische vleermuis-baltsgeluiden heeft gehoord (“als je die een keer hebt gehoord vergeet je die nooit meer”).
  Wethouder Slegers, die toegezegd heeft dat het nieuwe hockeyverblijf voor De Kraaien “rechtsom of linksom” gaat komen op dit unieke stukje natuurgebied is nu van plan volgend jaar – ongehinderd door mogelijk verstorende “natuurmaatregeltjes”- preventief gaten te dichten waar dat “fladderend ongedierte” zich mogelijk schuil zou kunnen houden.
  Maar, mag dat eigenlijk wel?
  “Het is verboden om nesten, holen en andere verblijfplaatsen van vleermuizen opzettelijk te beschadigen/ te vernielen en/ of de dieren te storen, verjagen of te doden.”
  bron van deze quote, schrik niet: Rentokil, meestal niet vies van een portie ongediertebestrijding.
  Iemand met meer wetskennis die hier antwoord op kan geven wellicht?

  • Jonathan van der Sluis

   Nee, die vleermuisholen dicht maken mag niet.

   De wet verbiedt het, omdat de vleermuizen beschermd zijn. In dit geval is er een ontheffing, maar die staat niet toe dat de wethouder dit zou (laten) doen.

   Ik denk dat de uitspraak “linksom of rechtsom” van dhr. Slegers begrepen moet worden als: “ik ga dat Sportpark realiseren omdat ik die opdracht heb gekregen.” De gemeenteraad heeft dit gewild en de wethouder voert het uit. Dus feitelijk laat hij hiermee de raad weten dat die het proces kan stoppen. Maar niemand staat hier boven de wet, en als het plan gewoon onmogelijk uitgevoerd kan worden vanwege bijvoorbeeld de regels over vervuiling met stikstof, dan gaat het gewoon niet door. Daar moet rekening mee gehouden worden.

   In termen van beleid zouden we ook moeten overwegen of het het wel waard is om een project waarbij natuur verloren gaat, waarvan realisatie nog jaren gaat duren (wat niet in het belang is van de hockeyclub) en wat tonnen zo niet miljoenen extra gaat kosten, door te zetten.

   Iets waar David Sluis ook op wees: de natuur op deze plek ontwikkelt zich. Je kunt de ecologische successie dus zien. Toen er voor deze locatie werd gekozen, lag er allemaal troep. Nu is het een dichtbegroeide schuilplaats voor allerlei dieren. De situatie is nu anders dan toen er werd beslist hier een sportpark aan te leggen.

 • Anna de Groot

  De SP en GroenLinks hebben al meerdere moties voorbereid voor de raadsvergadering van aanstaande donderdag, 17 september. Als de meerderheid van de gemeenteraadsleden vóór deze moties stemt, dan komt De Kraaien niet op deze locatie en blijft de natuur gespaard. Waarschijnlijk zal de provincie geen ontheffing geven voor het dichten van de boomholten. Maar daar is ook navraag naar gedaan.

 • Bruce Latham

  Wat ik niet snap, en waar ik graag van iemand met kennis van zaken uitleg over zou willen krijgen: er is (duidelijk) behoefte aan woonruimte in de Zaanstreek. Er is echter, blijkens de plannen, ook veel behoefte aan sportfaciliteiten. Er wordt veel geld en energie gestoken in het proberen huisvesting te regelen voor de Kraaien. Tegelijkertijd worden er sportvelden opgeofferd voor woningen en andere ontwikkelingen. Waarom worden plannen gemaakt om Zilvermeeuwen weg te krijgen, KFC mogelijk te laten vertrekken, verenigingen bij sportpark Hoornseveld weg proberen te krijgen, enzovoorts, zonder te onderzoeken of de Kraaien op een van deze terreinen beter gehuisvest zouden kunnen worden dan waar zij nu zitten? Woningbouw op sportvelden, en dan uitkomen op natuur om sportvelden te plaatsen – ik snap de logica niet!

 • Jaap Meeuwsen

  Ja Bruce, daar heb je wel degelijk een punt.
  Wie kan dit soort krankzinnige besluiten uitleggen ? Ik denk niemand.
  Ik kan alleen maar bedenken dat het een kwestie van geld is. Woningen brengen geld op, sport kost.
  Is natuurlijk wederom korte termijn denken, al deze sportverenigingen een nieuwe plek geven kost meer toch ?
  Of reken ik nu weer verkeerd ?

 • E van Es

  Ik lees steeds maar dat er mensen zijn die vinden dat de Kraaien op een prima locatie spelen? Zouden deze mensen hun kinderen wel 3x per week op de fiets die verre Wormer insturen? Kans dat je door een AZ suv wordt aangereden meer dan reëel aanwezig en het is nogal slecht verlicht. De enige hockeyclub in de Zaanstreek zit ergens achteraf, ver van de leden. Als we zo voor de natuur zijn, denk eens na over al deze jeugdleden die nu gehaald en gebracht worden met zo’n ” vieze” auto. En ja, er heeft zich een uniek ecologisch gebied ontwikkeld op het aangewezen terrein, ja kunst, als ik een half jaar mijn tuin laat verslonsen, moet je eens opletten wat een ecologisch geweld zich ontwikkeld. Dit gebied heeft zich jaren kunnen ontwikkelen omdat werkzaamheden werden geblokkeerd door zuurpruimen, die zich verstoppen achter aannames,
  “iedere 2 weken feesten, overlast van auto’s”, al zoveel onzin gehoord. Maar feit is wel dat op de nieuwe locatie de meeste leden wel op de fiets naar de club kunnen en gaan komen. O ja die vleermuizen, die vliegen bij mij in de buurt ook rond, nestelen in de wijk tussen de huizen net zoals al enkele jaren een uilenstel. Die hoeven niet zo nodig op een stukkie grond naast de snelweg, of heeft iemand al eens gesproken met die zg vleermuis op de Fortuinweg?

  • Jaap Meeuwsen

   Ja, daar zit ook weer wat in natuurlijk.
   Van die kant had ik het nog niet bekeken.

  • Roland van Braam

   Mijn zoon heeft vanaf zijn 4e jaar tot 17e jaar bij ZCFC (vlakbij de Kraaien) gevoetbald, overigens ik speel daar nog steeds. Mw. van Es doet nu of de Kraaien aan de andere kant van de wereld ligt, overdrijven is ook een vak. Maak gewoon goede afspraken met andere ouders wie er rijdt, niet elke kind hoeft apart met de auto gebracht te worden?

   En als ze wat ouder zijn kunnen ze prima zelf op de fiets, net zoals mijn zoon en vele andere kinderen hebben gedaan en ik ook nog in mijn jonge jaren. Fietsen is gezond en krijg je niks van. Is ook gezellig als ze met een groepje afspreken, kunnen ze meteen leuk kletsen met elkaar onderweg, gezellig toch?

   En als het zo donker is, overleg met de vereniging of dit onder de aandacht van de gemeente kan worden gebracht.

   Zo erg is het ook allemaal niet.

 • Gre Luttik

  Hier,i n Westzaan worden speciale vleermuisonderkomens gemaakt in spouwen van woonhuizen. Dat zal Slegers niet weten. Of……..heeft hij een slechte ervaring met Halloween? Vleermuizen zijn natuurlijk erg eng en verdienen geen plek om te rusten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *